Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Ciasta

wtorek, 21 marca 2017

Magiczne ciasto, czyli jak z jednej masy o konsystencji zupy robią się trzy różne warstwy... Mnie niestety nie udało się osiągnąć warstw o równej grubości. Najgrubsza wyszła ta środkowa, ale ona najbardziej nam smakuje :) Przepis od bake&taste, oczywiście w wersji bezglutenowej.

Zrobiłam nawet ciasto z 1.5 porcji na takiej samej blasze, żeby ogólnie ciasto było wyższe, ale i tak warstwy nie był równe. Może masło było nie do końca ostudzone albo jajka za zimne?

Magiczne ciasto czekoladowe

Przepis (blacha 20x20cm):

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka wody
  • 150g cukru (użyłam demerara)
  • 125g masła, stopionego i ostudzonego
  • 65g mąki (skrobi ziemniaczanej)
  • 50g kakao
  • 500ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, ekstraktem i wodą, dodać masło i znowu wymieszać. Następnie dodawać przesianą mąkę z kakao i dalej ucierać. Powoli dolewać mleko i mieszać (uwaga może chlapać! ;) ) Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Pianę stopniowo dodawać do masy i mieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160°C przez ok. godzinę, a następnie zostawić w wyłączonym piekarniku przez godzinę, po czym wystudzić poza piekarnikiem. Po wystudzeniu trzymać ciasto w lodówce.

sobota, 05 marca 2016

Proste, smaczne i efektowne ciasto. Biszkopt jest jak zwykle "rzucany", ten przepis nigdy mnie nie zawodzi. Krem już prostszy być nie może, to tylko dwa składniki :) Gdyby zrobić go więcej to można by zrobić tort.

Biszkopt z kremem chałwowym

Biszkopt kakaowy (tortownica o średnicy 20cm):

  • 4 jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 0.6 szklanki mąki (kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • czubata łyżka kakao
  • szczypta soli

Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodawać żółtka, ciągle ubijając. Po trochu dodawać przesianą mąkę z kakao, mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec przez 30 minut w 170°C. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto w formie z wysokości ok. 50cm - ja upuszczam 2-3 razy z wysokości 30cm. Zostawić do ostudzenia.

Krem chałwowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g chałwy

Chałwę pokruszyć i wymieszać widelcem z serkiem.

Dodatkowo dżem (użyłam jeżynowo-porzeczkowego).

Wykonanie:

Biszkopt przeciąć na dwa blaty. Posmarować oba od wewnątrz dżemem. Na jednej części rozsmarować krem, przykryć drugą. Schłodzić ciasto w lodówce.

niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto na bazie mielonych orzechów, bez dodatku mąki. Pieczone odwrotnie (gruszki na spodzie, ciasto na wierzchu) sprawia, że owoce nie wysychają i ciasto pozostaje wilgotne. Brak mąki powoduje, że ciasto ma lekko 'klejącą' konsystencję brownie :) Pyszne zarówno na ciepło, jak i schłodzone.

Ciasto orzechowe z gruszkami

Przepis (blacha 24x28cm):

  • 160g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2.5 szklanki mielonych orzechów (u mnie włoskie)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 7-8 małych gruszek
  • płatki migdałowe
  • masło do wysmarowania spodu

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wysmarować cienką warstwą masła, posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. Gruszki poprzekrawać na pół, wykroić gniazda nasienne i ułożyć na przygotowanym wcześniej spodzie rozcięciem do dołu. Masło rozpuścić. Jajka ubić lekko z cukrem i szczyptą soli, dodać ekstrakt waniliowy i masło, wymieszać. Orzechy wymieszać z kakao, dodać do masy jajecznej, zmiksować na gładką masę. Ciasto wlać na gruszki. Piec w 170°C przez ok. 50-60 minut.

Ciasto orzechowe z gruszkami

niedziela, 17 listopada 2013

Kolejna rolada bezglutenowa, tym razem jasny biszkopt i czekoladowy krem, a do tego wiśnie.

Rolada z kremem czekoladowym i wiśniami

Przepis:

  • 4 jajka
  • 0.6 szklanki mąki (pół na pół kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać żółtka, ciągle ubijając. Mąkę przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylać na dużą blachę (standardową od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć (wierzchem do dołu) ciasto na ręcznik wysypany cukrem pudrem, zdjąć papier i zawinąć w ręcznik. Zostawić do ostudzenia.

Krem czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiśnie (z kompotu)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem. Dodać masę czekoladową i całość dokładnie zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę oraz wiśnie. Ciasto zwinąć i schłodzić.

piątek, 15 listopada 2013

Pierwsze podejście do rolady zakończyło się sukcesem :)

Na zamówienie Męża zrobiłam roladę bezglutenową z kremem mascarpone. Ciasto oparte na przepisie z bloga Relax Time. Nie użyłam proszku do pieczenia, ciasto ładnie wyrosło bez niego:)

Rolada kakaowa z brzoskwiniami

Przepis:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać żółtka, ciągle ubijając. Mąkę z kakao przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylać na dużą blachę (standardową od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć (wierzchem do dołu) ciasto na ręcznik wysypany cukrem pudrem, zdjąć papier i zawinąć w ręcznik. Zostawić do ostudzenia.

Masa mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżek cukru pudru
  • brzoskwinie, ok. pół puszki (lub inne owoce)

Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i całość zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone owoce i wymieszać. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę równo na całą powierzchnię. Zwinąć ciasto i schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 02 września 2013

Bezglutenowe ciasto marchewkowe przełożone kwaskowymi powidłami agrestowymi, które przełamują słodki smak ciasta:) Przepis zaczerpnięty ze strony Betty Crocker z małymi modyfikacjami.

Ciasto marchewkowe z powidłami agrestowymi

Przepis (tortownica o średnicy 20cm):

  • 420g mąki bezglutenowej (np. mieszkanka kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej lub gotowa mieszanka)
  • 0.66 szklanki mleka
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobno startej marchewki (dałam 1.25 szklanki)
  • 0.66 szklanki cukru trzcinowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gumy guar lub ksantanowej (jeśli nie było w mące)
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • posiekane orzechy (opcjonalnie)
  • powidła do przełożenia

Zmiksować składniki ciasta, oprócz marchewki i orzechów, na gładką masę. Dodać marchewkę i orzechy, wmieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 40 minut. Po ostygnięciu przekroić ciasto na pół i przełożyć powidłami.

niedziela, 12 lutego 2012

Wzorując się na przepisie z Kuchni pod świerkami upiekłam szarlotkę w wersji bezglutenowej. Musiałam oczywiście zmodyfikować oryginalny przepis dostosowując go do własnych potrzeb. Do mieszanki mąk dodałam mąki kasztanowej i okazało się, że ciasto wyszło bardzo smaczne ze słodkawym smakiem kasztanów. Obecnie wykorzystuję też gumę ksantanową zamiast gumy guar. Musiałabym powtórzyć wypiek z tą drugą, żeby się przekonać o różnicach, ale ciasto było bardzo elastyczne - wręcz nie chciało się kruszyć na kruszonkę ;) Ciasta wyszło mi za dużo na użytą formę, ale zamroziłam resztę.

Szarlotka bezglutenowa

Przepis (tortownica o średnicy 20cm - można użyć większej, ciasta było za dużo):

  • 3 szklanki mąki bezglutenowej (wyszło ok. 400g - 2.5 szkl. mieszanki i 0.5 szkl. mąki kasztanowej)
  • 0.5 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (lub guar)
  • 3 łyżki śmietany (użyłam 18%)
  • jajko (trochę białka zostawiłam do posmarowania spodu)
  • szczypta soli
  • bułka tarta bg lub trochę mąki na spód pod jabłka

Wymieszać mąki, gumę ksantanową (lub guar), cukier, sól, dodać jajko, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość na jednolitą masę. Wylepić wysmarowaną masłem tortownicę połową ciasta (lub mniejszą ilością, zależnie od wielkości formy - u mnie spód miał grubość 0.5cm). Posmarować spód odłożonym wcześniej białkiem, ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w 160°C.

  • 3 duże kwaskowe jabłka (użyłam 2, ale usiadły, więc radzę więcej)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • sok z cytryny
  • płatki migdałowe

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Na podpieczony spód wysypać trochę bułki tartej lub mąki (żeby spód nie rozmiękł od wilgoci z jabłek), ułożyć jabłka, posypać płatkami migdałowymi, a na nich rozłożyć kruszonkę z reszty ciasta lub, jak w oryginale, rozwałkowany płat ciasta. Piec przez 1 godzinę w 160°C.

Szarlotka bezglutenowa

środa, 28 grudnia 2011

Piernik bezglutenowy z bakaliami

Eksperymentalny bezglutenowy piernik wzbogacony bakaliami, przełożony domowymi powidłami śliwkowymi oraz polany gorzką czekoladą. Niczym nie ustępuje "zwykłemu" piernikowi z mąki pszennej. Lekko kwaśne powidła przełamują słodycz ciasta i nadają mu wilgoci. Przyprawę do piernika zrobiłam samodzielnie :)

Przepis (keksówka ok. 28x10cm):

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki z tapioki
  • 50g mąki sojowej
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 150g cukru trzcinowego (dałam demerara)
  • 150g miodu
  • 100g masła
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 6 czubatych łyżeczek śmietany
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam własnoręcznie zrobioną)
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • 200g bakalii (np. figi, daktyle, rodzynki)
  • powidła do przełożenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Bakalie pokroić drobno, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. W garnuszku rozpuścić masło, miód i cukier, dodać przyprawy i kakao, zostawić, żeby lekko ostygło. W misce wymieszać mąki, sól i sodę, dodać ciepłą masę miodową i wymieszać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, całość wymieszać dokładnie. Dodać do ciasta odsączone z wody bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Masę wlać do przygotowanej formy (ja wyłożyłam papierem do pieczenia). Piec w 170°C 50-60 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, przełożyć gorącymi powidłami, złożyć i wierzch polać rozpuszczoną czekoladą.

Piernik bezglutenowy z bakaliami

niedziela, 31 lipca 2011

Przepis nieco zmodyfikowany w porównaniu z poprzednim. Efekt za to znacznie lepszy, ciasto jest puszyste i w ogóle nie opadło :) Tylko rodzynki spadły na dno. Piekliśmy w prodiżu.

Bezglutenowa babka jogurtowa

Przepis:

  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 200g masła
  • 360g jogurtu (2 kubeczki)
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki kukurydzianej +2 łyżki
  • szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • łyżeczka sody
  • rodzynki
  • szczypta soli

Rodzynki namoczyć we wrzątku. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jogurt, mąkę, skrobię, proszek i sodę, całość wymieszać, dodać rodzynki. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. Następnie podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej pozostałą (2 łyżki) mąkę. Wlać do przygotowanej formy część jasną, następnie kakaową. Piec 40 minut w 180°C (piekliśmy z kominkiem w prodiżu).

Bezglutenowa babka jogurtowa

środa, 20 lipca 2011

W końcu wzięłam od Mamy przepis na tytułowe ciasto. Mama znalazła je w internecie, ale nie pamiętała gdzie, więc poszukałam i znalazłam. Oryginał znajduje się w serwisie eDziecko. Ja troszkę go zmodyfikowałam, dając więcej jogurtu i mniej masła, chociaż nie napisano ile ta kostka waży. Podmieniłam również część proszku na sodę, która, jak gdzieś wyczytałam, reaguje z płynami kwaśnymi i lepiej spulchnia ciasto.

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Placek jest wilgotny, opada lekko po upieczeniu, ale nie jest zbity. Mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana z powodzeniem zastępują mąkę pszenną (są również tańsze niż gotowe mieszanki). Polecam je do ciast, w ogóle nie czuć różnicy. Moja Mama idzie po najmniejszej linii oporu i efekt jest bardzo dobry :)

Przepis (blacha 21x25cm):

  • 4 jaja (osobno białka i żółtka)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 200g masła
  • 400g jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 0.5 łyżeczki sody1
  • szczypta soli
  • owoc (u mnie ok. 300g rabarbaru)

Utrzeć masło z żółtkami i połową cukru, dodać jogurt i wymieszać. Osobno wymieszać mąkę, skrobię, proszek oraz sodę. Dodawać porcjami do masy jogurtowej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka z solą i resztą cukru. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (bg). Na wierzch wysypać równo owoce. Piec w 170-180°C przez 40-45 minut (do suchego patyczka).

1 Następnym razem zmienię proporcje zwiększając ilość sody. Spróbuję również z mniejszą ilością masła.

 
1 , 2
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!