Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Ciastka

piątek, 27 grudnia 2013

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki "zwykłe" (czyt. glutenowe) robię niezmienne z przepisu na pierniczki staropolskie leżakujące. Ciasto robię na początku listopada, a piekę 1-2 tygodnie przed Świętami. Pierniczki mają niezwykły aromat, szybko robią się miękkie. Dzięki kreatywności mojego brata, mamy m.in. piernikowego anioła (z sześciopakiem ;) ), Tweety'ego, Yodę, Harry'ego Pottera (bez różdżki) i smoka (który wcześniej był wiewiórką) :)

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Harry Potter bez różdżki ;)

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Ale za to Yoda ma miecz :)

Pierniczki staropolskie

Pierniczki wykrojone nowymi foremkami :)

Pierniczki staropolskie

 

Dla Męża oczywiście są pierniczki bezglutenowe, którymi została obwieszona choinka. Ponadto mamy pierwszy bezglutenowy piernikowy domek :)

Pierniczki bezglutenowe

Bezglutenowy piernikowy domek z Gwiazdorem :)

Pierniczki bezglutenowe



sobota, 12 stycznia 2013

Próbowałam już kilka razy zrobić pierniczki bezglutenowe. Niestety za każdym razem efekt nie był zadowalający. Ciastka albo były zbyt twarde albo sypkie. Chcąc jednak, żeby Mąż także miał pierniczki na Święta, nie poddałam się i dalej szukałam przepisów. W końcu znalazłam przepis na pierniczki, które udały się znakomicie! :)

Pierniczki bezglutenowe

Źródło przepisu na blogu Biblia Smaków. Zmieniłam tylko nieco proporcje mąk. Pierniczki są kruche, ale nie sypkie. Ładnie dają się formować. Przechowywane w zamkniętym pojemniku nadal pozostają kruche i pyszne :)

Przepis:

  • 140g cukru trzcinowego (dałam demerara)
  • 60g masła
  • 2 jajka
  • 85ml miodu (136g)
  • 350g mąki (100g gryczanej, 150g kukurydzianej, 100g amarantusowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (przygotowanej samodzielnie)
  • sól

W garnuszku podgrzać masło, cukier, miód i przyprawy. Jajka ubić lekko, dodać ciepłą masę miodową i wymieszać. Dodać mąki, sodę i sól. Całość wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h (po tym czasie moja masa nadal była miękka). Następnie partiami wałkować i wycinać pierniczki, dosyć mocno podsypując mąką (użyłam kukurydzianej). Piec ok. 8-10 minut w 170°C.

czwartek, 10 lutego 2011

Kompilacja różnych przepisów na ciasteczka z wykorzystaniem bananów dostosowana do własnych potrzeb. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, ilość cukru można spokojnie zwiększyć. Ciasteczka są miękkie z kawałkami czekolady. Warto dodać do nich przyprawy, np. cynamon (następnym razem tak zrobię).

Ciastka bananowe

Przepis (25 sztuk):

  • 2 małe mocno dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 pasek gorzkiej czekolady (Goplana - bezglutenowa)
  • 1.25 szklanki mąki bezglutenowej (mix Piekarz)
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • szczypta soli

Banany rozdusić i wymieszać z posiekaną czekoladą, dodać do nich roztrzepane jajko, sól, cukier, masło. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do powstania gęstego ciasta (nie powinno rozlewać się na boki). Nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 15 minut (do zrumienienia brzegów).

piątek, 24 grudnia 2010

Pierniczki dla Babci

W zasadzie nic oryginalnego, postanowiłam jako część prezentu dla Babci, zapakować własnoręcznie upieczone pierniczki do ładnej puszki. Pierniczki w większości są niepolukrowane, ponieważ lukier mi nie wyszedł... :( a poza tym bez niczego też sa dobre. Jedyne co mi się w nich nie podoba to słaby aromat, ale to moja wina, przyprawy mierzyłam na łyżeczki, zamiast na łyżki ;)

Kolejnym pomysłem jest oznaczanie prezentów. Wykorzystałam do tego celu pierniczki i opisałam je pisakami lukrowymi.

Pierniki imienne

 

********

Tegoroczny domek nie jest zbyt ładny... Architekt ze mnie żaden ;) Przez pomyłkę źle wycięłam ściany szczytowe i trzeba było ratować domek odpowiednim formowaniem dachu.

Domek z piernika

Domek z piernika

Domki z poprzednich lat prezentowały się następująco (każdy miał jakąś wadę, ale miały swój urok;) )

Domki z piernika

Tagi: pierniki
00:44, dwa.demonki , Ciastka
Link Komentarze (3) »
wtorek, 07 grudnia 2010

Ciastka bezglutenowe

W ramach wprawiania się w wypieki bezglutenowe, upiekłam ekperymentalne ciasteczka. Wcześniej musiałam skompletować potrzebne składniki, to jest różnego rodzaju mąki bezglutenowe, gumę guar, proszek bezglutenowy... Jak na pierwszy taki wypiek, jestem z nich zadowolona. Są lekko kruche, lekko słodkie, nie urosły za dużo, trochę popękały. Ciekawe jakie będą na drugi dzień, ale to okaże się jutro1.

Przepis (ok. 40 małych ciasteczek):

  • po 50g mąk: ryżowej, kukurydzianej, gryczanej i ziemniaczanej
  • 20g mąki sojowej
  • szczypta soli
  • 0.5 szklanki cukru (zmieliłam na puder)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki (~1g) gumy guar
  • 0.25 szklanki mleka (lub mniej, dodałam, ponieważ ciasto było za suche)
  • 25g masła

Wymieszałam mąki, sól, gumę guar, proszek i cukier. Następnie dodałam roztrzepane jajko i masło, wyrabiałam dolewając mleka, żeby ciasto nie było zbyt sypkie. Ciasto nabierałam łyżeczką, formowałam kulki, spłaszczałam je i układałam na wyłożonej papierem blasze. Piekłam przez 12 minut w 200°C.

Ciastka bezglutenowe

1 Na drugi dzień ciasteczka zmiękły i zrobiły się nieco suche. Ale z tego co wiem, wypieki bezglutenowe mają taką właściwość.. Narzeczonemu bardzo smakowały :)

13:56, dwa.demonki , Ciastka
Link Komentarze (1) »
niedziela, 05 grudnia 2010

Zaciekawił mnie fenomen pierniczków Aganiok, na które można natknąć się dosłownie wszędzie. Podobieństwo do piernika staropolskiego wydaje się nieprzypadkowe, w zasadzie to ten sam przepis, z którego jak widać z pozytywnym efektem można upiec i pierniczki. Chciałam dowiedzieć się czegoś na temat jego genezy. Szukałam, aż znalazłam odniesienie do książki z lat 80' opisane na forum gazeta.pl. Oczywiście nie mam zamiaru nikomu odejmować jego zasług w eksperymetowaniu z przepisem. Wszak ktoś musiał wpaść na pomysł upieczenia pierniczków zamiast piernika;) Musiałam jednak zaspokoić swoją ciekawość i przy okazji dzielę się tym co znalazłam.

Pierniczki staropolskie Aganiok

Partia tegorocznych pierniczków opiera się na wspomnianym przepisie Aganiok, ponieważ bardzo chciałam zrobić ciasto leżakujące. Wydawało mi się, że podany w przepisie kg mąki i szklanka, to o tę szklankę za dużo. Ciasto było już bardzo gęste, a skoro jeszcze miało zgęstnieć, to zastanawiałam się jak wyciągnę je z garnka.. Jednak po miesiącu leżakowania okazało się, że ciasto jest bardzo plastyczne i wdzięczne w wykrawaniu.

Pierniczki staropolskie Aganiok

Osobiście wolę pierniczki bez bakalii, więc ich nie dodałam. Natomiast ciasto jest po prostu przepyszne! O niebo lepsze od tych nieleżakujących, aromatyczne (może to również zasługa samodzielnie przygotowanej przyprawy;) ) i nawet po ostygnieciu miękkie.

Przepis:

  • 500g miodu
  • 1.75 szklanki cukru (1.25 muscovado i 0.5 demerara)
  • 250g masła
  • 1kg i 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 125ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • przyprawy*
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę przesiać. W garnuszku roztopić masło z miodem i cukrem, dodać przyprawy. W mleku rozpuścić sodę. Część mąki wymieszać z solą, kakao, jajami i mlekiem, a następnie wlać gorącą masę miodową. Mieszać dodając resztę mąki. Tak wyrobione ciasto przykryłam podziurkowaną folią i ręcznikiem bawełnianym, a następnie odstawiłam na miesiąc w chłodne miejsce.

* mój zestaw przypraw:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 0.5 łyżeczki kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
  • 10 goździków
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Goździki, pieprz i ziele podprażyć na patelni, zmielić lub utłuc w moździerzu, wymieszać z resztą przypraw.

Pierniczki staropolskie Aganiok

Po miesiącu leżakowania nadszedł czas pieczenia :) Wałkowałam cienko na ok. 2-5mm i wykrawałam pierniczki. Piekłam 9 minut w 180°C. Przyznam się, że surowe ciasto jest równie smaczne co upieczone :]

Pierniczki staropolskie Aganiok

Od dwóch lat robimy z Narzeczonym domki piernikowe, a więc w tym roku również nie mogło go zabraknąć. Niestety tym razem projektowałam domek sama. Ale może jeszcze się uda upiec jeden bezglutenowy. Poniżej elementy domku :)

Pierniczki staropolskie Aganiok

A na koniec radosna twórczość moja (z lewej) i brata (z prawej). Ciekawe co by na te piernikowe ludki psycholog powiedział... ;)

Pierniczki staropolskie Aganiok

22:27, dwa.demonki , Ciastka
Link Komentarze (1) »
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!