Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Serniki

poniedziałek, 08 maja 2017

Sernik straciatella z wiśniami 

Pyszny kremowy sernik w wersji bezglutenowej (nie robiłam spodu). Minimum składników - maksimum smaku :) Nie jest niestety fotogeniczny, brak spodu spowodował, że trudno się go nakłada. Źródło ze strony tropiciele smaku z moimi modyfikacjami. Z oryginalnego przepisu zostały mi trzy białka, z których zrobiłam bezę na wierzch sernika :)

Przepis (blacha 20x20cm):

  • 1kg twarogu (24% tłuszczu)
  • 200g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 50g gorzkiej czekolady
  • łyżka soku z cytryny
  • ok. 150g mrożonych wiśni

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru pudru

Twaróg zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny, następnie dodać jajka i żółtka. Miksować krótko do połączenia składników. Dodać startą czekoladę. Masę serową wylać na blachę wyłożoną papierem. Na masę nałożyć wiśnie. Białka zmiksować na pianę z cukrem. Nałożyć na wierzch sernika. Piec w kąpieli wodnej1 przez ok. 1h w temp. 170°C (w trakcie pieczenia wyłączyłam górną grzałkę, żeby beza się nie spaliła). Po ostudzeniu schłodzić w lodówce.

Sernik straciatella z wiśniami

1 Forma do pieczenia w kąpieli wodnej musi być szczelna. Za pierwszym razem niestety źle zabezpieczyłam tortownicę i sernik trochę nasiąkł wodą. Za drugim razem użyłam już zwykłej blachy.

niedziela, 11 sierpnia 2013

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Pyszny sernik ze świeżymi brzoskwiniami. Ma bardzo smaczną kremową konsystencję. Proporcje opierałam na przepisie ze Sweet Art, ale dostosowałam do własnych potrzeb.

Spód (blaszka 27x23cm):

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (kukurydziana, ryżowa, skrobia ziemniaczana)
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 100g masła
  • 0.5 łyżeczki gumy guar/ksantanowej (jeśli nie ma w mące)
  • sól

Masa serowa:

  • 1kg sera tłustego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150g serka homogenizowanego (opcjonalnie)
  • ok. 500g brzoskwiń (przed obraniem)
  • ekstrakt waniliowy

Beza:

  • 4 białka
  • 0.5 szklanki cukru pudru

Składniki na spód ugnieść na jednolitą masę. Rozprowadzić na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 minut w 200°C.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem oraz skrobią ziemniaczaną. Dodać ser i serek homogenizowany (dodałam, ponieważ masa wydawała się zbyt zwarta) oraz ekstrakt. Całość zmiksować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na masę serową. Piec 1h w 160°C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Prosty sernik z dodatkiem fig. Spód został zrobiony z pokruszonych pierniczków bezglutenowych, które zostały mi po eksperymentalnych wypiekach na święta :)

Sernik z figami

Użyłam tortownicy o średnicy 26cm, ale można mniejszej, ponieważ sernik wyszedł niski.

Spód:

  • ciasto kruche (np. z przepisu na mazurek)
  • lub pokruszone ciasteczka bezglutenowe wymieszane z masłem (robiłam na oko - masa musi się lepić)

Masa serowa:

  • 500g serka twarogowego (użyłam chudego Emilki firmy Mlekoma)
  • 250g mascarpone
  • 10 fig
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Tortownicę wysmarować masłem, a następnie wylepić spód i ewentualnie boki ciastem. Jajka lekko ubić z cukrem, dodać twarożek i mascarpone, wlać ekstrakt. Całość zmiksować na gładką masę. Wmieszać pokrojone figi. Masę wylać na spód. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku aż do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 27 grudnia 2010

Na początku miał być sernik z likierem amaretto (a raczej pomarańczowo-kawowym amaretto), ale nie byłam pewna co do jego składu, ewentualnych dodatków, więc koncepcja się zmieniła. Tak powstał sernik czekoladowy na spodzie z ciasteczek bezglutenowych, które wcześniej upiekłam. Ciasteczka miały być pierniczkami, ale to co z nich wyszło absolutnie nie powinno ujrzeć światła dziennego, dlatego zostały potraktowane kulą i sproszkowane.

Z braku tortownicy odpowiedniego rozmiaru, korzystałam z takiej o średnicy 25cm. Z powodu tak dużej formy nie znalazłam żadnego naczynia do kąpieli wodnej. Piekłam z parą - wlałam wodę na dużą blachę włożoną na najniższy poziom do piekarnika. Skorzystałam też z rad zawartych u Dorotuś i przydały się :)

Sernik czekoladowy

Mój sernik jest łaciaty, mimo mielonego sera. Następnym razem jeszcze bardziej go przetrę. Nie jest też tak kremowy, jak na zdjęciu u Liski, podejrzewam, że powinnam go krócej piec.

Spód (źródło):

  • 200g ciastek (użyłam bezglutenowych)
  • 50g masła
  • 1 łyżka kakao

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem, wykleić spód formy.

Masa serowa (źródło):

  • 1kg sera półtłustego mielonego
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200g czekolady gorzkiej (użyłam 60%)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki rumu

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser miksować z cukrem, dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać czekoladę, ekstrakt i rum, wszystko wymieszać. Wlać do formy, wygładzić powierzchnię. Piec w 160°C przez 40-60 minut (piekłam 50min.). Następnie zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi dzrzwiczkami do całkowitego ostudzenia. Schłodzić w lodówce.

sobota, 27 listopada 2010

Sernik pieczony dość dawno, na Święta Wielkanocne co prawda, ale niekoniecznie tylko na tę okazję. Jakoś tak wyszło, że nie zrobiłam zdjęcia po rozkrojeniu. Sernik wyglądał jak sernik;)  lekko pomarańczowy z widocznymi skórkami pomarańczowymi. Przepis z książki "Ciasta pikantne i słodkie" Michela Roux'a, zmodyfikowany przeze mnie w trakcie przygotowywania ze względu na konsystencję ciasta1. Piekłam w tortownicy o średnicy 26cm (w oryginale na 20cm).

Mimo odejścia od oryginału sernik był wilgotny i aromatyczny, wg mnie wyśmienity :) aczkolwiek powinnam jeszcze raz spróbować go zrobić bardziej trzymając się przepisu i metod pieczenia serników... (tu nie mam jeszcze doświadczenia - w zasadzie to był mój pierwszy sernik).

Spód (ciasto kruche, własne):

  • 180g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 50g cukru pudru
  • szczypta soli

Ze składników ugnieść gładkie ciasto, rozwałkować cienko, wylepić wysmarowaną tłuszczem formę, włożyć do lodówki na min. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Spód ponakłuwać, przykryć papierem i wysypać grochem. Piec 25 minut, następnie zdjąć papier i piec kolejne 5min. Odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa (podaję oryginał, a w nawiasach moje zmiany):

  • 4 pomarańcze (zużyłam 2 - otrzymałam z tego szklankę soku)
  • 350g białego sera (zamiast sera i twarożku - 1kg sera półtłustego mielonego)
  • 350g twarożku (j.w.)
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 175g drobnego cukru
  • 4 jajka (użyłam 3 jajka)
  • (+ 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej)

Zetrzeć skórkę z pomarańczy oraz wycisnąć z nich sok. Wymieszać ser, śmietanę, cukier i rozbełtane żółtka. Dodać sok i skórkę pomarańczową. Ubić białka na pianę, dodać do masy2. Na końcu dodawać mąkę ziemniaczaną, jeśli masa będzie za rzadka*. Masę wylać na upieczony spód, piec w 140-150°C przez ok 2h - do ścięcia masy3.

 

1 Moja masa była wręcz płynna... może pan Roux użył pomarańczy miniaturek, a może to ja się nie znam i to powinno tak wyglądać. W każdym razie ograniczyłam płyny (sok) i dodałam trochę mąki.

2 W oryginale ubić całe jajka na pianę.

3 W oryginale - piec 1.5h w 140°C, patyczek wbity w środek powinien być czysty. Z tego powodu mocno wydłużyłam czas pieczenia. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że sernik trzeba/można zostawić w wyłączonym piekarniku.

Na koniec zdjęcie, niekoniecznie oddające efekt końcowy..

Sernik pomarańczowy

Dołączam się do akcji Cytrusowego Tygodnia organizowanego przez Tatter.

20:47, dwa.demonki , Serniki
Link Komentarze (2) »
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!