Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Pierogi i kluski

wtorek, 16 listopada 2010

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe znane powszechnie, mają zapewne tyle kombinacji w proporcjach składników, co równie pospolite naleśniki. Te są jeszcze bardziej leniwe, ponieważ ani się ich nie wałkuje, ani nie kroi, tylko nabiera łyżką prosto z miski do wrzątku ;) Kluski może nie są urodziwe, ale wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Do tych "wałkowanych" trzeba dodać więcej mąki. Dzięki zastąpieniu mąki pszennej, ziemniaczaną i kukurydzianą, stały się bezglutenowe :)

Składniki (na 4 osoby):

  • 750g twarogu (dałam 2x250g śmietankowego i 250g chudego)
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej i 2 mąki kukurydzianej (1/3 objętości sera)
  • szczypta soli

Wymieszać twaróg z rotrzepanymi jajkami i solą, dodać mąkę i całość wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka można dodać jeszcze trochę mąki. Nabierać porcje łyżką (ja formowałam podłużne kluski dwiema łyżkami), wkładać do osolonego wrzątku - kluski same odpadają od łyżki po włożeniu do wody. Gotować od wypłynięcia jeszcze ok. 1-2 minuty. Następnie odcedzić i podawać. Jako, że nie przepadam za smażoną bułką tartą, zjadłam je z dżemem wiśniowym.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!