Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Smażone

sobota, 23 lipca 2011

Bezglutenowe naleśniki kukurydziano-gryczane

Smaczne naleśniki, do których użyłam mąki z gryki palonej. Zastanawiałam się do czego ją wykorzystać, ponieważ jej smak jest zbyt mocny na chleb i ciasta. Za to do naleśników podanych na wytrawnie, pasuje jak najbardziej.

Przepis (2 naleśniki):

  • jajko
  • ok. 70ml kefiru
  • łyżka mąki gryczanej
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Roztrzepać jajko z kefirem, solą i sodą. Dodać mąki i dokładnie wymieszać, żeby pozbyć się grudek. Usmażyć i nałożyć dodatki wedle uznania (ja na jeszcze smażący się naleśnik położyłam żółty ser i salami).

Bezglutenowe naleśniki kukurydziano-gryczane

wtorek, 08 lutego 2011

Przy okazji robienia faworków, Teściowa wymyśliła, aby spróbować zrobić również ich wersję bezglutenową. Ciasteczka wyszły całkiem przyzwoite, choć nie wszystkie dały się przewinąć. W przeciwieństwie do "zwykłych" nie napuszyły się też za bardzo i są bardziej kruche. Ale są jak najbardziej jadalne, czyli da się je zrobić zastępując mąkę pszenną bezglutenowym miksem.

Pączki serowe

Co do tytułowych pączków, zostały zrobione z przepisu z zeszytu Teściowej, również z wykorzystaniem mąki bezglutenowej. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą tak pyszne. Są puszyste jak pączki drożdżowe, nie czuć w ogóle, że są bezglutenowe :) Nasz bezglutenowy tester zjadł połowę niedługo po usmażeniu. Z powodu dość luźnej konsystencji ciasta i nakładania łyżką, porobiły się im różne dziwne różki i odnóża..  ;)

Najsmaczniejsze tego dnia, w którym zostały upieczone, potem robią się już nieco gumowate.

Przepis (20 kilka sztuk ok. 5cm kulek):

  • 1 serek naturalny homogenizowany (150g)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (użyliśmy miksu Piekarz Balvitenu)
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 1.5 łyżki cukru
  • szczypta soli

Serek wymieszać z jajkami, solą i cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z sodą, mieszając. Porcje ciasta nakładać łyżką do rozgrzanego oleju (lepiej robić mniejsze, większe porcje dość długo były w środku surowe, a na zewnątrz już mocno się przysmażyły). Pilnować żeby równo się przysmażyły (z pączków robią się kulki i same się obracają ;) ) do złoto-brązowego koloru. Następnie odsączyć z tłuszczu i obtaczać w cukrze pudrze.

sobota, 23 października 2010

W tym roku pierwszy raz uczestniczę w Festiwalu Dyni organizowanym przez Beę. Właśnie przez tę akcję w zeszłym roku dynia zaczęła mnie ciekawić. Nie zaznajomiłam się z nią jeszcze dostatecznie, ale wszystko przede mną. Ubolewam nad tym, że nie ma u nas takich targów z przeróżnymi odmianami dyń, jakie widziałam na różnych blogach. Jest tylko ...dynia (?). Próba dowiedzenia się o jakąkolwiek odmianę sprowadza się do dziwnych min sprzedawców...

placki dynia pomarańcza marchew

Na Festiwal proponuję słoneczne placuszki zrobione z marchewki i zeszłorocznego dżemu dyniowo-pomarańczowego prawdopodobnie wg przepisu znalezionego tutaj. Prawdopodobnie, bo już nie pamiętam i chyba nie dawałam imbiru. Z podanych proporcji wyszło mi 8 małych placuszków, jak na zdjęciu.

  • 2 małe marchewki
  • mały słoiczek puree dyniowo-pomarańczowego (190g, po koncentracie)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • szczypty przypraw piernikowych
  • ok. 5 łyżek mąki

Marchewki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i resztą składników. Smażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Podawać z cukrem, miodem, syropem klonowym.

 

Tagi: owoce warzywa
16:24, dwa.demonki , Smażone
Link Komentarze (2) »
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!