Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Na zimno

piątek, 08 lipca 2011

Sałatka z fetą i bobem

Zdrowa sałatka jako dodatek do obiadu lub lekka kolacja :)

Przepis:

  • mała sałata lodowa
  • pomidor
  • 150g sera typu feta
  • ogórek surowy
  • garść bobu
  • sok z cytryny
  • przyprawy (np. pieprz, bazylia)

Bób ugotować do miękkości, obrać z łupinek. Liście sałaty porwać na kawałki. Pokroić w kostkę pomidora, fetę i ogórka. Wymieszać wszystko w misce, doprawić i skropić sokiem z cytryny.

niedziela, 17 kwietnia 2011

Sałatka zrobiona i zjedzona tydzień temu i niestety nie mam lepszego zdjęcia - nie zdążyłam zrobić. Przygotowana na spotkanie towarzyskie, więc były jej dwie wersje, zwykła i bezglutenowa dla Narzeczonego. Użyłam części składników po zrobieniu quiche, więc nie podam dokładnie ich ilości. Mieliśmy tylko 1 pierś z kurczaka, więc dołożyliśmy jeszcze jajka, a w rezultacie i tak było tego mało ;)

Sałatka wiosenna

Przepis (duża porcja na przynajmniej 6 osób):

  • 375g makaronu ozdobnego (250g zwykłego i 125g bezglutenowego) 1
  • brokuły
  • papryka
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 jajka (ja miałam 1 filet i 2 jajka - wyszło za mało)
  • pocięty szczypiorek
  • przyprawy

Sos jogurtowo-majonezowy:

  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • pieprz

Ugotować makaron. Brokuły podzielić na różyczki i również ugotować lub zblanszować. Paprykę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Układać składniki warstwami (np. makaron, kurczak, brokuły, makaron, papryka, jajka, rzodkiewka, szczypiorek, makaron). Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę.

1 Składniki podzieliłam odpowiednio na obie wersje sałatki.

środa, 10 listopada 2010

Sałatka ryżowa ze słonecznikiem

Prosta sałatka ryżowa, chrupiąca dzięki prażonym pestkom słonecznika. Ryż zabarwił się na żółto od curry z kurczaka. Potrawa bezglutenowa, ale trzeba uważać na mieszanki przypraw, tam również mogą kryć się alergeny.

  • 2 torebki ryżu (dałam biały)
  • 2 filety z kurczaka
  • puszka brzoskwiń
  • puszka kukurydzy (najmniejsza - 212ml)
  • 0.5 szklanki słonecznika
  • sól, pieprz, curry

Ryż ugotować wedle gustu, nasz był klejący. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć. Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Brzoskwinie pokroić w kostę. Kukurydzę odcedzić z soku. Wszystko wymieszać i gotowe :)

wtorek, 19 października 2010

Sałatka makaronowa z gruszkami

Razem z Mamą zaimprowizowałyśmy sałatkę na kolację, kiedy gościliśmy moją przyszłą Teściową;) Proporcje można dowolnie zmieniać wedle upodobania.

  • ok. 250g makaronu ozdobnego (kolanka, kokardki...)
  • 4 gruszki
  • kilka plasterków ananasa
  • pół puszki czerwonej fasolki
  • 1/3 słoiczka selera konserwowego w paskach
  • 4 filety z kurczaka

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki. W garnku ugotować ok. 2 szklanek wody (aby zakrywała gruszki) z dwiema łyżkami miodu i łyżeczką soku z cytryny. Na wrzątek wrzucić gruszki i gotować 5 minut. Wyciągnąć, pokroić w 1cm plasterki.
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, podsmażyć.
Makaron ugotować.
Ananasa pokroić na kawałki.
Fasolkę przelać wrzątkiem, odsączyć.
Selera odsączyć, można poszatkować.

W misce układać warstwami: makaron, kurczaka, ananasa, fasolkę, makaron, serela, kurczaka i gruszki.

Podawać z sosem jogurtowo-majonezowym - wymieszać po równo majonez i jogurt naturalny, przyprawić solą i pieprzem.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!