Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Desery

piątek, 10 maja 2013

Piekłam już kilka razy czekokubki, ale za każdym razem wychodziły inaczej i efekt mnie nie zadowalał. Poszukałam więc innego przepisu na ciastko z płynnym wnętrzem. Wypróbowałam przepis z Poszukiwań Smaku i wyszło idealne :) Pyszne z lodami waniliowymi.

Czekoladowa lawa

Przepis (2 kokilki):

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 20g cukru (użyłam 1.5 łyżki cukru trzcinowego)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao (pominęłam)

Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Jajko roztrzepać i ubić z cukrem do jednolitej masy, dodać skrobię i wymieszać. Dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Wlać do kokilek wysmarowanych masłem. Piec przez ok. 10 minut w 180°C.

Czekoladowa lawa

niedziela, 28 października 2012

Ciasto zrobione na urodziny Mamy i Babci:)

Sernikobrownie z pijanymi porzeczkami

Połączenie tego co lubię w ciastach najbardziej. Mocno czekoladowe, wilgotne, z delikatnym aromatem alkoholu (od porzeczek z nalewki;) ), a do tego warstwa sernikowa i chrupiący wierzch... Po prostu pyszne.

Przepis z moimi modyfikacjami zaczerpnięty z BBC GoodFood.

Warstwa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady (użyłam o 50% zawartości kakao)
  • 200g masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 125g skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • owoce (dałam 4 czubate łyżki czerwonych porzeczek z nalewki)

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Dodać masę czekoladową, ekstrakt waniliowy i owoce, całość wymieszać.

Warstwa sernikowa:

  • 500g sera półtłustego
  • 2 jajka
  • 125g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ubić jajka z cukrem pudrem. Dodać ser i ekstrakt. Całość dokładnie wymieszać.

Na formę wyłożoną papierem (użyłam tortownicy o średnicy 26cm1) wylać 2/3 ciasta czekoladowego. Na nie wylać warstwę serową i następnie resztę czekoladowej. Można zrobić wzorki nożem, żeby ciasto było marmurkowe - mnie to nie wyszło. Piec w 180°C przez 45-60 minut, sprawdzić patyczkiem czy już się ścięło (po 45 zostawiłam w ciepłym piekarniku na 15 minut). Po ostudzeniu schłodzić w lodówce.

Sernikobrownie z pijanymi porzeczkami

1 Sugeruję piec w formie prostokątnej, jak podaje oryginalny przepis. Za drugim razem użyłam formy o wymiarach 24x28cm. Ciasto z tortownicy jest bardziej podatne na kruszenie się, jeśli się je kroi w trójkąty.

Sernikobrownie z pijanymi porzeczkami

sobota, 28 lipca 2012

Deser jakich wiele na przeróżnych blogach. Prosty w wykonaniu, smaczny i bardzo sycący. W wielu przepisach używa się do niego mascarpone, jednak ja wykorzystałam twarożek śmietankowy, taki jak do sernika. Serek niestety był ciężki i wpadł do musu z kiwi, zamiast stanowić osobną warstwę ;)

Deser z kiwi

Zrobiłam tylko dwie porcje, ale za to bardzo duże i sugeruję, żeby robić jednak mniejsze :) Inspirowane przepisem z Wypieków z pasją.

Przepis (2 duże lub 3-4 mniejsze porcje):

  • paczka (100g) herbatników (dla Męża użyłam bezglutenowych)
  • 6 owoców kiwi
  • 500g twarożku śmietankowego
  • cukier puder do smaku (dałam 2 łyżeczki do kiwi i 5-6 do serka)
  • 2 łyżeczki kakao

Kiwi obrać i zmiksować z cukrem, serek wymieszać z cukrem do smaku. Herbatniki pokruszyć. Do naczyń rozłożyć po równo połowę ciastek, serek, mus z kiwi, serek. Resztę ciastek wymieszać z kakao i nałożyć na wierzch.

środa, 02 maja 2012

Czekoladowe ciasto truflowe

Istna bomba kaloryczna! Przed zrobieniem tego ciasta zaczęłam się wahać czy aby na pewno dobrze robię, ale po jego spróbowaniu... :) Byłam przekonana, że każdy spróbuje po kawałeczku i większość zostanie. Mimo, że jest bardzo syte to została mniej niż ćwiartka. Deser znikał w tempie ekspresowym.

Czekoladowe ciasto truflowe

Przepis pochodzi ze strony Gluten-free Goddes. Piekłam w tortownicy o średnicy 20cm, ponieważ nie miałam odpowiedniej, nadmiar ciasta rozlałam do dwóch kokilek.

Przepis (tortownica o średnicy 22cm):

  • 200ml śmietanki 30%
  • 450g gorzkiej czekolady
  • 113g masła
  • 7 jajek
  • szklanka cukru trzcinowego (użyłam demerara)
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

W kąpieli wodnej (w dużej misce albo garnuszku) rozpuścić śmietankę, masło oraz czekoladę. Zostawić do ostudzenia. Jajka ubić z solą i cukrem do podwojenia objętości - ok. 3-4 minut. Następnie masę jajeczną wymieszać z masą czekoladową oraz dodać ekstrakt waniliowy. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki z zewnątrz obłożyć folią aluminiową (ciasto może wyciekać, ja zawsze kładę tortownicę na małej kwadratowej blaszce). Piec w 180°C przez godzinę (aż do popękania wierzchu). Następnie ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin (lub całą noc). Wierzch ciasta posypać kakao lub cukrem pudrem. Wyciągnąć z lodówki na parę minut przed podaniem, dla osiągnięcia lepszej struktury.

sobota, 14 kwietnia 2012

Miały być babeczki, ale wyszedł z tego raczej deser w stylu sufletu. Ale taki właśnie był mój zamiar :) Piekłam prawie dwa razy krócej niż zaleca oryginalny przepis, żeby wnętrze pozostało wilgotne... :) Myślałam, że będzie płynny, tak jak w czekokubkach. Płynny nie był, ale i tak było pysznie - skórka chrupiąca i krucha, taka bezowa, a środek wilgotny i aromatyczny.

Babeczki czekoladowe bez mąki

Piekłam w kokilkach i kilku małych silikonowych foremkach, ponieważ nie wiedziałam jak bardzo ciasto urośnie. Następnym razem dam mniej cukru i bardziej napełnię kokilki. Przepis z książki "Słodki świat" Ewy Wachowicz.

Przepis (użyłam 3 kokilek i 4 małych foremek, ale wystarczą w zupełności 3-4 kokilek):

  • 2 łyżki masła
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 6 łyżek cukru trzcinowego (dałam demerara)
  • szczypta soli

Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wymieszać dokładnie z ciepłą masą czekoladową. Masę trzymać w cieple, żeby nie stężała (mnie stężała i musiałam ją nieco podgrzać w kąpieli wodnej). Białka ubić na sztywno z solą i pozostałymi 3 łyżkami cukru. Wymieszać delikatnie z masą czekoladową. Napełnić wysmarowane masłem foremki i piec w 180°C przez ok. 16 minut.

Babeczki czekoladowe bez mąki

 

Przepis dodaję do akcji Wypieki bez mąki jako wypiek niedietetyczny ;)



niedziela, 19 lutego 2012

Czekoladowa Pavlova

Czekoladowy Weekend powinien trwać przynajmniej przez tydzień, może wtedy zdążyłabym cokolwiek przygotować ;) Poprzednia propozycja była na szybko, a obecna spowodowana zapasem białek w zamrażalniku. Muszę przyznać, że pavlova w wersji czekoladowej jest przepyszna! Do tego mus z wiśni i bita śmietana, niebo w gębie :) Przepis z Moich Wypieków.

Czekoladowa Pavlova

Przepis (zamiast jednej zrobiłam 5 mniejszych bez):

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka octu jabłkowego (nie miałam winnego)
  • szczypta soli

Posiekać czekoladę. Białka ubić z szczyptą soli, powoli dodając cukier, na końcu dodać ocet. Delikatnie wmieszać kakao i czekoladę. Masę wyłożyć na papier do pieczenia (jako jedną lub kilka mniejszych bez). Mniejsze bezy piec przez 30-40 minut w 150°C.

Bezy podawać z bitą śmietaną i kwaśnymi owocami, np. musem w wiśni.

Czekoladowa Pavlova

 



Alternatywa dla zwykłego budyniu (czy też raczej kisielu mlecznego) znaleziona w książce "Dieta South Beach" Arthura Agatstona jako "Ciasto czekoladowe na kruchym spodzie". W oryginale spód zrobiony był z "dmuchanego" ryżu, ja natomiast wykorzystałam bezglutenowe płatki kukurydziane i ryżowe. Zwiększyłam też ilość budyniu, ponieważ wydaje mi się, że byłoby go za mało.

Czekoladowy budyń na spodzie z płatków

Przepis (forma o średnicy 20cm):

  • 2 szklanki prażonego ryżu (dałam po szklance płatków ryżowych i kukurydzianych)
  • 3 łyżki (z górką) masła z orzechów arachidowych (niesolonego i niesłodzonego)
  • budyń czekoladowy z 0.5l mleka1

Podgrzać masło orzechowe, dodać ryż (płatki) i wymieszać. Wylepić formę (wyłożyłam na spód, ponieważ masa była sypka) i wstawić do zamrażalnika na godzinę (włożyłam do lodówki). Następnie (po 1h) zrobić budyń i od razu przelać do formy. Schłodzić w lodówce przez godzinę.

Przepis dodaję do Czekoladowego Weekendu



1 Zrobiłam budyń z 3 szklanek mleka, 3 pasków czekolady deserowej, 3 łyżek kakao, 3 łyżeczek cukru i ok. 15 łyżeczek skrobi kukurydzianej (potrzeba jej więcej niż ziemniaczanej do zagęszczenia)

niedziela, 06 listopada 2011

Lekkie ciasto z piankową warstwą, które zrobiłam na zamówienie Męża :) Przy robieniu pianki opierałam się na przepisie Majany. Warstwa pianki wyszła dosyć gruba, można zwiększyć też ilość galaretki (u mnie już się nie zmieściła w tortownicy).

Biszkopt z pianką, owocami i galaretką

Biszkopt bezglutenowy (na tortownicę 20cm - można użyć większej):

  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mąki (kukurydziana i ziemniaczana)
  • 0.25 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka na sztywno ubić z solą i cukrem, następnie dodać żółtka i mąkę z proszkiem, wszystko wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), boków nie smarowałam. Piec ok. 12 minut w 180°C (do suchego patyczka). Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.

Warstwa piankowa (z przepisu Majany):

  • 1 opakowanie galaretki
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 200ml mleka
  • 200ml wody

W zagotowanej wodzie rozpuścić galaretkę i zostawić do ostygnięcia, tak, żeby zaczęła lekko tężeć. Bardzo zimną kremówkę (wkładam do zamrażalnika, lepiej się ubija) ubić z mlekiem, następnie wlać galaretkę i ubijać do połączenia. Wylać masę na biszkopt - bardzo szybko tężeje.

II wersja warstwy piankowej (dodane 22.11.2013):

  • 1 opakowanie galaretki lub 5-6 łyżeczek żelatyny
  • 200ml kremówki
  • 200g jogurtu lub kefiru
  • 200ml wody
  • opcjonalnie cukier

Zalać galaretkę/żelatynę chłodną wodą1, po 10 minutach zagotować mieszając do rozpuszczenia galaretki. Kremówkę ubić, dodać jogurt i dalej ubijać. Wlać ostudzoną galaretkę i ubijać do połączenia. Wylać masę na ciasto.

Warstwa z galaretką i owocami:

  • owoce (użyłam brzoskwiń z puszki)
  • galaretka
  • 250ml wody

Galaretkę rozpuścić w zagotowanej wodzie, zostawić, aż zacznie tężeć. Owoce pokroić i rozłożyć na piance, zalać galaretką. Przechowywać w lodówce.

1 Wg mnie łatwiej się rozpuszcza niż przy wsypywaniu galaretki do wrzątku.

środa, 19 października 2011

Czekoladowy deser z polenty

Postanowiłam jeszcze raz wykonać ciasto, które wcześniej mi się nie udało (efekty tutaj). Tym razem użyłam 1/4 porcji i piekłam w kokilkach. Powstało coś w rodzaju sufleta, lekkie ciasto, szybko opadające po wyjęciu z piekarnika. Dobre na ciepło, ale bardziej smakowało mi po ostygnięciu.

Przepis tu (robiłam z 1/4 porcji, na dwie kokilki), piekłam ok. 10-12 minut w 150°C.

Czekoladowy deser z polenty

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Oryginalnie lody mangowe od Manjuli troszkę przerobiłam chcąc zwiększyć ich ilość i trochę zredukować zawartość tłuszczu dodając mleko. Miałam tylko jedno mango, więc dorzuciłam nektarynki. W rezultacie przepis mocno odbiegł od oryginalnego.

Lody z mango i nektarynek

Część masy lodowej mroziłam w osobnych pojemniczkach, a resztę w pudełku. O ile te pierwsze je się wygodnie, to te drugie na razie nadal siedzą w pudełku, bo są za twarde, żeby je ładnie wyciągnąć, a nie chciałam ich rozmrażać. Lody smakują ciekawie... marchewkowo :) Może kiedyś spróbuję jeszcze raz, ale z większą zawartością mango.

Przepis (wyszło 6 lodów na patyku oraz pudełko 800ml):

  • 1 mango
  • 2 nektarynki
  • 2 kubeczki śmietanki kremówki (po 200ml)
  • 200ml mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Mango pokroić na kawałki (tu jest pokazane jak to najlepiej zrobić), obrać i pokroić nektarynki. Wymieszać skrobię z 4 łyżkami wody. Zagotować mleko, śmietankę razem z cukrem i rozpuszczoną skrobią, mieszać, a następnie zostawić do ostygnięcia. Zmiksować mango, nektarynki i sok z cytryny na gładką masę. Wymieszać z ostudzoną masą mleczno-śmietanową. Schłodzić masę w lodówce przez kilka godzin. Ukręcić lody w maszynie lub przy pomocy miksera.

Lody z mango i nektarynek

Lody dodaję do akcji Z widelcem po Azji

 
1 , 2 , 3
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!