Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Torty

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Torcik na dwie okazje, Dzień Ojca oraz imieniny mojej Mamy :) Bezglutenowy ;)

Tort truskawkowy

Biszkopt kakaowy "rzucany" (z przepisu Dorotuś, tortownica o średnicy 20cm):

  • 5 jajek
  • 0.75 szklanki cukru pudru
  • 0.33 szklanki kakao
  • 0.33 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.33 szklanki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodawać żółtka, ciągle ubijając. Na końcu wymieszać z suchymi składnikami - radzę przesiać całość do masy jajecznej (ja przesiałam najpierw, a następnie po trochu dodawałam do masy, mimo tego zostało trochę nierozmieszanych grudek). Spód tortownicy wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec przez 35-40 minut w 160°C. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto w formie z wysokości ok. 50cm. Zostawić w piekarniku do ostudzenia.

Biszkopt kakaowy

Krem:

  • 3 x 200g śmietany kremówki (użyłam 36%)
  • 250g serka mascarpone
  • ok. 0.5kg truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone. Truskawki pokroić w drobną kostkę. Podzielić krem na dwie części i do jednej wmieszać truskawki (podzieliłam najpierw na pół, następnie dodawałam kremu do masy truskawkowej, jeśli był potrzebny).

Wykonanie:

Biszkopt podzielić na 3-4 części. Każdy blat nasączyć (użyłam nalewki truskawkowej). Między kolejne blaty nakładać porcję kremu ok. 0.5cm. Częścią kremu bez truskawek obłożyć tort z wierzchu oraz boki, w miarę umiejętności udekorować ;)

poniedziałek, 08 października 2012

Mój tort urodzinowy... :)

Tort migdałowy z kremem chałwowym

Przepis na biszkopt prawie taki jak tutaj, czyli z Moich Wypieków. Zamiast mąki użyłam mielonych migdałów. Dodałam też nieco proszku do pieczenia, ponieważ bałam się, że migdały są za ciężkie i ciasto nie urośnie. Wyrosło ładnie, nieco tylko opadając na środku, ale mimo tego udało się je przekroić na trzy blaty.

Przepis na krem chałwowy również z Moich Wypieków, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Autorka podaje, że kremu starczy na jednokrotne przełożenie tortu i pokrycie z wierzchu. Mnie starczyło na dwa przełożenia i wierzch i jeszcze zostało ;)

Przepis na biszkopt (tortownica o średnicy 20cm):

  • 5 jaj
  • 0.75 szklanki cukru
  • 200g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki (bezglutenowego) proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopiono cukier. Następnie ubijać dodając żółtka. Mąkę migdałową wymieszaną z proszkiem do pieczenia wmieszać w masę jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Wlać ciasto do formy. Piec 30-40 minut w temperaturze 160 - 170ºC (do suchego patyczka). Po ostudzeniu ciasto podzielić na trzy blaty.

Biszkopt migdałowy

Przepis na krem chałwowy (dokładniejsze instrukcje tutaj):

  • 2 jajka
  • 250g miękkiego masła (nie używałam margaryny)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 250g chałwy (dałam kakaową)
  • łyżka kakao

Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej - ubić w misce postawionej na garnku z gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody. Ubijać jajka aż masa podwoi objętość, stanie się gęsta i jasnokremowa. Ostudzić wkładając miskę do zimnej wody. Masło utrzeć z kakao na jednolitą masę. Ostudzoną masę jajeczną dodawać do masła, miksując. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i wszystko zmiksować. Schować do lodówki, żeby krem trochę stężał.

Masa porzeczkowa:

  • 0.5 kg czerwonej porzeczki (miałam mrożoną)
  • cukier do smaku (ok. 3 łyżki)

Porzeczki gotować aż puszczą sok i masa zacznie gęstnieć. Następnie przetrzeć przez rzadkie sitko w celu pozbycia się pestek. Przełożyć mus do garnuszka, podgrzać, dodać cukier do smaku. Gotować do uzyskania potrzebnej gęstości. Zostawić do ostudzenia.

Wykonanie:

Ułożyć pierwszy blat na paterze (lub podkładce), nałożyć warstwę kremu ok. 0.5 cm. Nakryć drugim blatem, nałożyć krem, a następnie mus porzeczkowy. Przykryć ostatnim blatem. Resztą kremu pokryć boki oraz wierzch tortu i udekorować (obsypałam płatkami migdałów).

Tort migdałowy z kremem chałwowym

sobota, 22 października 2011

Bezglutenowy tort z musem czekoladowym

Prezentowane torciki zrobiłam na urodziny swoje, potem na urodziny Teściowej, a zrobię jeszcze jeden taki na urodziny Babci :) Biszkopt zrobiłam z przepisu Dorotuś na biszkopt rzucany, oczywiście podmieniając mąki. Świetny przepis bez użycia proszku do pieczenia, a rzucanie daje wielką frajdę ;) Krem nie jest żadną nowością, podobne przepisy krążą po internecie. Bardzo pasuje mi jego konsystencja, jest lekka, ale nie ma niebezpieczeństwa z rozlewaniem się, jaki miałam kiedyś z kremem na samej śmietanie. Do przełożenia użyłam również musu jagodowego w jednym przypadku, konfitury z owoców leśnych w drugim, a za trzecim zrobię mus z czerwonych porzeczek. Wydaje mi się, że lekko kwaskowy smak czerwonych porzeczek bardzo by tu pasował.

Przepis na biszkopt (tortownica 20cm):

  • 5 jaj
  • 0.75 szklanki cukru pudru
  • 0.5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli do białek

Cytuję za autorką: "Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić."

Piekłam 30 minut w 160°C, rzucałam ciasto na taboret z trochę mniejszej wysokości, ale za to trzy razy ;) Pod koniec pieczenia, kiedy widziałam, że wierzch już zbrązowiał, przykryłam go folią aluminiową. Ostudzone ciasto oddzieliłam od boków formy i podzieliłam na trzy blaty.

Rzucany biszkopt bezglutenowy

Przepis na mus czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej (dałam po pół 50% i 74%)
  • 250g mascarpone
  • 400ml kremówki
  • cukier opcjonalnie (jeśli krem jest za gorzki, dodać do śmietany)

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. Ubić kremówkę, dodać krem czekoladowy i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • płyn do nasączenia biszkoptu ok. 0.75 szklanki
  • mus/konfitura/dżem owocowy (najlepiej lekko kwaskowy)

Bezglutenowy tort z musem czekoladowym

Wykonanie:

Nasączyć blaty (użyłam wody z sokiem z cytryny, w sumie 0.75 szklanki). Ułożyć pierwszy blat na paterze, nałożyć warstwę musu czekoladowego (ok. 0.5cm), następnie dżem owocowy - ok. 3-4 łyżeczek. Nałożyć na to drugi blat, mus i dżem, przykryć ostatnim blatem. Resztą musu czekoladowego pokryć boki i wierzch tortu, musu wystarczy również na ozdobienie (niestety ja nie mam zdolności w tym kierunku).

Bezglutenowy tort z musem czekoladowym

wtorek, 05 października 2010

...zrobiłam sobie na urodziny. Daleko mu do ideału, śmietana nie ubiła się tak jak miała i ratowałam się śmietan-fixami. Na szczęście jakoś się trzymała i nie spłynęła z tortu. Podejrzewam, że jednak w lodówce było za ciepło i powinnam ją włożyć do zamrażalnika przed ubijaniem. Mimo tego wszystkim smakowało i cieszy mnie to, ponieważ pierwszy raz odważyłam się zrobić tort.Najbardziej zadowolona jestem z ciasta, wyszło znakomicie i nie ma się co dziwić, skoro źródło pewne.

Ciasto (skorzystałam z przepisu Dorotus):

  • 150g czekolady gorzkiej roztopionej
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 150g mąki
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło zmiksować z roztopioną czekoladą. Kolejno wbijać żółtka i wsypać cukier, miksując. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać z masą. Na końcu wmieszać białka ubite z solą.

Piekłam, jak zaleca autorka, osobno każdy blat przez 12 minut w 180° (ze względu na piekarnik, w oryginale 170°).

Do nasączenia użyłam 0.5 szklanki soku z wiśni (z kompotu) i 3 łyżek rumu. Każdy blat nasączyłam paroma łyżeczkami mieszaniny (zostało mi 0.25 szklanki, nie chciałam za bardzo rozmiękczyć ciasta).

Warstwa wiśniowa (wyszło mi za dużo, zużyłam ok. połowę):

  • 2 szklanki kompotu wiśniowego
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ok. 300g wydrylowanych wiśni

Mąkę ziemniaczaną wymieszałam w 0.5 szklanki soku. Resztę podgrzałam i następnie wymieszałam z sokiem z mąką, aż powstał kisiel. Na końcu dodałam wiśnie. Odstawiłam do ostygnięcia.

Krem czekoladowy:

  • 0.8l śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3 śmietan-fixy (opcjonalnie, miałam problem ze śmietaną)

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z 400ml śmietanki. Po schłodzeniu wymieszałam z resztą śmietany i ubijałam z cukrem i śmietan-fixami.

Wykonanie:

Na talerzu położyłam pierwszy nasączony blat, nałożyłam warstwę wiśniową i przykryłam warstwą śmietany. Na to położyłam kolejny blat i znowu warstwę wiśniową i śmietanową. Ostatni blat i boki pokryłam śmietaną, obsypałam dekoracją czekoladową.

tort czekoladowy z wiśniami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!