Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Pieczywo

niedziela, 02 lutego 2014

Szukałam przepisów na miękki chleb na zagranicznych stronach i w zasadzie wszędzie w składzie były jajka. Ich dodatek dodaje pieczywu lekkości i sprężystości, o które trudno w wypiekach bezglutenowych.

Miękki chleb bezglutenowy

Przygotowany przeze mnie chlebek nie kruszy się i jest smaczny nawet bez podgrzewania. Zmniejszyłam również ilość gumy guar, żeby chleb nie był za twardy. Jeśli nie macie alergii na jajka to polecam ten przepis. Poza polepszeniem struktury ciasta, dostarczają nam również wartości odżywczych.

Przepis (proporcje na jeden bochenek, foremka 24.5x10cm):

  • 200g zakwasu (ryżowy, kukurydziany)
  • 10g drożdży
  • 400g mąki bg (np. 100g sojowej, 100g skrobi kukurydzianej, 100g skrobi ziemniaczanej, 50g mąki ryżowej, 50g mąki amarantusowej)
  • ok. 270ml wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki siemienia lnianego (używam mielonego)
  • 2 łyżki oleju
  • 0.5 łyżeczki gumy guar
  • 8g soli
  • 0.5 łyżeczki octu
  • dodatkowo pestki słonecznika, dyni

Zakwasy wymieszać z połową wody, dodać drożdże, zasypać je cukrem i odstawić, aby zaczęły pracować. Mielone siemię lniane zalać małą ilością wody. Wymieszać wszystkie mąki, skrobie, sól, gumę guar oraz pestki. Do zakwasów dodać olej, ocet, siemię, część wody oraz jajka, całość dokładnie zmiksować. Stopniowo dosypywać mąki, dolewając po trochu wody, aż do zużycia całej mąki, nie wlewać od razu całej wody. Ciasto powinno być luźne, w razie potrzeby dodać trochę wody (zależy to od rodzaju użytych mąk). Przełożyć ciasto do foremki, odstawić do wyrośnięcia. Piec 40-45 minut w temperaturze od 220°C do 180°C (co 10-15 minut ją obniżając). Na ostatnie 10 minut wyciągam chleb z foremki, żeby skórka równomiernie się przypiekła. W trakcie pieczenia spryskuję kilkukrotnie wnętrze piekarnika i chleb wodą.

Miękki chleb bezglutenowy

wtorek, 16 października 2012

Chleb bezglutenowy jak

Tym razem efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :) Po ostatnio upieczonym gniocie (nie pokazywanym zresztą), który był wynikiem moich eksperymentów z proporcją wody do mąk, wiem, że wody musi być co najmniej 75% masy mąk, a lepiej więcej. Ciasto nie ma być zwarte tylko lekko luźne, lepiej rośnie i się nie kruszy. Absolutnie nie nadaje się na pieczenie jako uformowany bochenek - trzeba piec w foremce.

Ostatnio dodaję też drożdży, pomimo używania zakwasów. Nie daję ich dużo - 5g na 400g mąk, ale zaczęłam je dodawać, ponieważ kilka razy pod rząd chleby słabo rosły na samych zakwasach. Może następnym razem zaryzykuję i znowu upiekę na samych zakwasach.

Chleb bezglutenowy jak

Prezentowany chleb jest dosłownie jak "normalny" glutenowy. Jest sprężysty, nie kruszy się, lekko wilgotny z chrupiącą skórką :) Mąż jest zachwycony... ;) Następnym razem nie będę używać w ogóle gotowych mieszanek i postaram się zrobić zdjęcie konsystencji ciasta przed pieczeniem.

Przepis uczestniczy w Światowym Dniu Chleba organizowanym przez Zorrę :)

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!



Przepis (proporcje na jeden bochenek - ja piekę od razu dwa; foremka 24.5x10cm):

  • 150g zakwasu (pół na pół kukurydziany i ryżowy)
  • 5g drożdży
  • 2.5g gumy guar
  • 9g soli
  • łyżeczka cukru
  • 1.5 łyżki oleju
  • 0.5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 300-330ml wody
  • 400g mieszanki mąk bezglutenowych (moja mieszanka poniżej)
  • prażone pestki dyni i słonecznika
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

Mieszanka bezglutenowa (400g):

  • 130g mieszanki do ciemnego chleba
  • 36g mąki z amarantusa
  • 75g mąki z prosa
  • 22g mąki gryczanej
  • 50g skrobi z tapioki
  • 50g mąki z brązowego ryżu
  • 37g skrobi ziemniaczanej

Zakwasy wymieszać z 200ml wody, wrzucić drożdże, zasypać je cukrem i zostawić na parę minut (ja w tym czasie mielę mąki, prażę pestki...). Mielone siemię zalać małą ilością wody. Wymieszać razem mąki, skrobie, sól, gumę guar i pestki. Do zakwasów wlać olej, ocet, namoczone siemię lniane i część wody, wymieszać. Wsypywać stopniowo mąkę, dolewając po trochu wody, aż do zużycia całej mąki, nie wlewać od razu całej wody. Ciasto powinno być nieco luźne, jak śmietana, ale nie lejące. W razie potrzeby dolać trochę wody i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki, wierzch posmarować niewielką ilością oleju, odstawić do wyrośnięcia. Piec 40-45 minut w temperaturze od 220°C do 180°C (co 10-15 minut ją obniżając). Na ostatnie 10 minut wyciągam chleby z foremek, żeby skórka równomiernie się przypiekła. W trakcie pieczenia spryskuję kilkukrotnie wnętrze piekarnika i chleby wodą.

Chleb bezglutenowy jak

wtorek, 11 września 2012

Ostatnie moje wypieki pieczywa bezglutenowego nie były dla mnie zadowalające. Zawsze piekłam chleby na samym zakwasie, jednak bardzo trudno jest uzyskać puszyste pieczywo bezglutenowe. Moje chleby były zwarte, ale jak to mówi Mąż - są pożywne i sycące. Ciasto na zakwasie zawsze mi upada w piekarniku, nawet jeśli wcześniej wyrośnie.

Chleb bezglutenowy z ciasta na pizzę

Tym razem spróbowałam upiec chleb na drożdżach, z braku czasu zakwasów nie dałam wcale. Chlebek oczywiście urósł szybciej i wyżej niż wcześniejsze. Zastosowałam ciasto z przepisu na pizzę. Dzięki jajkom również struktura ciasta była bardziej puszysta. Chlebek okazał się udany - Mężowi smakował (Mąż zawsze odświeża sobie pieczywo na patelni, można również użyć tostera) :)

Przepis stąd. Zamiast wody użyłam mleka, pominęłam oregano ;)

Wykorzystałam następujące mąki:

  • 0.5 szklanki skrobi z tapioki
  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.33 szklanki mąki z amarantusa
  • 0.33 szklanki mąki ryżowej
  • 0.33 szklanki mąki gryczanej

W ciepłym mleku rozpuścić miód oraz drożdże, zostawić aż zacznie pracować. Mąki, sól i gumę guar wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy, olej, ocet oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki - użyłam silikonowej ok. 10x20cm. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w temperaturze od 220° do 180 (co 15 minut obniżałam stopniowo), na ostatnie 10 minut wyciągam chleb z foremki i odwracam, żeby skórka dopiekła się od spodu. Co jakiś czas spryskuję z wierzchu wodą, żeby skórka nie wyschła za bardzo.

Chleb bezglutenowy z ciasta na pizzę

wtorek, 12 czerwca 2012

Pełnoziarnista chała maślana

Przepis z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Połowę zwykłej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Wykorzystałam tylko połowę porcji z przepisu, a chała i tak wyszła wielka. Kiedyś to były chały a nie chałki ;)

Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabiało oraz plotło. Chała wyszła puszysta i dzięki mące pełnoziarnistej może trochę zdrowsza? :) Składniki są wg książki, natomiast ciasto robiłam inaczej niż każe przepis.

Pełnoziarnista chała maślana

Przepis (na jedną wielką chałę):

  • 600g mąki pszennej (300g tortowej i 300g pełnoziarnistej)
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 2 jaja
  • 250ml mleka
  • 20g drożdży
  • łyżeczka soli

Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże oraz trochę mąki. Pracujący zaczyn wlać do reszty mąki wymieszanej z solą, dodać roztopione masło oraz jaja. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie zostawić je do wyrośnięcia na ok. 1-1.5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części (lub 3 jak kto woli). Z każdej części utoczyć wałek cieńszy na końcach, a grubszy na środku, długości ok. 30cm. Instrukcja plecenia chałki z czterech wałków znajduje się poniżej. Zaplecioną chałkę zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować mlekiem bądź roztrzepanym jajkiem (można posypać kruszonką, makiem lub innymi dodatkami). Piec w 180°C przez ok. 30 minut.

Chałka - warkocz

Tagi: drożdże
20:39, dwa.demonki , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
środa, 29 czerwca 2011

Pyszny chleb bezglutenowy

Najlepszy jaki dotąd upiekłam, wcale się nie chwaląc. Jest to osąd mojego Męża, który dzielnie konsumuje wszystkie moje eksperymenty ;) Smakował on także znajomej, która jak się okazało również jest na diecie bezglutenowej. Tym razem chleb rósł tylko i wyłącznie na zakwasach. Przez ostatni czas, jakieś 2-3 miesiące, tylko je dokarmiałam, ponieważ nie miałam niestety czasu na wypieki. Wcześniej wspomagałam się drożdżami przy chlebach bezglutenowych, natomiast tym razem postanowiłam dać szansę zakwasom. Okazało się, że stały się bardzo silne i chlebek ładnie wyrósł :)

Zakwasy bezglutenowe

Moje zakwasy bezglutenowe mają już 8 miesięcy, jak widać dobrze im się powodzi. W programie "Atelier smaku", w cyklu z przepisami bezglutenowymi, była mowa o tym, że zakwas bg jest do niczego po max. tygodniu. Uważam to za totalną bzdurę. Moje zakwasy dokarmiam jak zwykłe i trzymam w lodówce, żyją i mają się dobrze :)

Przepis (foremka 24.5x10cm):

  • 200g zakwasu (po 100g ryżowego i kukurydzianego)
  • 300g mąki do wypieku ciemnego chleba (opisanej tu)
  • 50g mąki z brązowego ryżu
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki z górką mielonego siemienia lnianego
  • 0.25 łyżeczki gumy guar
  • 8g soli
  • szczypta cukru
  • łyżka oleju
  • 400ml + 2 łyżki wody (dodałam z uwagi na konsystencję ciasta)
  • uprażone pestki dyni i slonecznika

W misce wymieszać zakwasy z połową wody (200ml), tak aby nie było grudek. W osobnej misce wymieszać mąki, siemię, gumę guar, sól, cukier i pestki. Dodawać suche składniki do mieszanki zakwasowej w małych ilościach, dokładnie wszystko mieszając. Dodawać też pozostałą (200ml) wodę porcjami. Po wmieszaniu całej porcji suchych składników, stwierdziłam, że ciasto jest za suche, stąd te dwie dodatkowe łyżki wody. Na końcu dodać olej i całość wymieszać. Nałożyć do foremki, posmarować z wierzchu olejem i posypać nasionami. Zostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 4h). Piec 40 minut - 10min. w 230°C, 10min. w 200°C, 10min. 180°C, na ostatnie 10min. wyciągnąć z foremki. W trakcie pieczenia spryskiwać wodą wierzch chleba kilkakrotnie.

Pyszny chleb bezglutenowy

Chlebek piekłam w niedzielę, nie kruszy się, jest zwarty, ale nie zbity. Bardzo smaczny po odświeżeniu w tosterze lub na patelni.

niedziela, 24 kwietnia 2011

Wielkanocny kogucik

Zeszłoroczne figurki, koguciki, wykonałam wg przepisu ze strony kotlet.tv. Wszystkim bardzo się spodobały i dostałam zamówienie na następny rok na zajączki :) Tak więc w tym roku zmieniłam tylko rodzaje mąk i sporządziłam zajączki. Ale żeby Narzeczony nie poczuł się smutny, że na figurki może tylko popatrzeć dla Niego również zrobiłam zajączka - bezglutenowego.

Przepis (3 niewielkie figurki lub mniej większych ;) ):

  • 75g mąki pszennej pełnoziarnistej (Lubella)
  • 75g mąki pszennej razowej
  • 50g mąki żytniej 720
  • 100-120g ciepłej wody
  • łyżeczka miodu
  • 10g masła
  • łyżeczka soli
  • 6g drożdży
  • olej do posmarowania

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody z cukrem1. Wymieszać mąki z solą. Wlać rozczyn drożdżowy (użyłam 3/4 - resztę do bezglutenowego), dodać część wody, miód, masło i wymieszać. Stopniowo dolewać wody, jeśli ciasto jest za suche (użyłam chyba 120ml). Zostawić w misce do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 3 porcje (lub inaczej dowolnie) uformować figurki, posmarować olejem i zostawic na 30 minut. Piec 20-25 minut w 200°C.

Wielkanocne zajączki

Do zajączka bezglutenowego zrobiłam mieszankę wg własnego pomysłu. Sugerowałam się informacją, że skrobie zabierają więcej wody niż mąki, dałam więc ilościowo więcej mąk.

Przepis bezglutenowy (1 figurka):

  • 70g mąki bezglutenowej:
    • 15g mąki gryczanej (z gryki niepalonej)
    • 10g mąki sojowej
    • 20g mąki z prosa
    • 15g skrobi kukurydzianej
    • 10g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej)
  • 50-60g wody
  • drożdże (z rozczynu od zwykłego ciasta, ~2g)
  • 0.5 łyżeczki gumy guar
  • łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • łyżeczka masła
  • 0.5 łyżeczki miodu
  • olej do smarowania

Wymieszać mąki, skrobie, sól, siemię i gumę guar. Dodać rozczyn drożdżowy i część wody, mieszać dolewając stopniowo resztę wody do uzyskania gęstego jednolitego ciasta - nie może się rozpływać. Na końcu dodać miód i masło, wymieszać. Formując figurkę maczać palce w oleju - ciasto jest klejące. Uformowaną figurkę posmarować olejem i zostawić na 30 minut (chociaż u mnie urosło dopiero w piecu i to niewiele). Piec 20-25 minut w 200°C (w trakcie pieczenia spryskiwałam kilkakrotnie wodą, bałam się, że może wyschnąć).

Bezglutenowy wielkanocny zajączek

Oczywiście wersja bezglutenowa nie będzie tak ładna i pulchna jak zwykła.. i sugeruję ją zjeść tego samego dnia, w którym była pieczona. Narzeczony zostawił tylko kawałek na następny dzień, żeby sprawdzić jak zachowa się ciasto. Ach.. no i mu smakowało :)

Zajączek z pieprzycą

1 Nie dodawałam mąki, ponieważ ten sam rozczyn użyłam również do ciasta bezglutenowego.

wtorek, 29 marca 2011

Znalazłam ostatnio w sklepie Balvitenu taką bezglutenową mąkę do wypieku ciemnego chleba niemieckiej firmy Mantler Mühle i postanowiłam ją wypróbować. Cena jest naprawdę przystępna i jak się okazało, chlebek też wyszedł smaczny. Na stronie tej firmy są również inne przepisy i zapewne kiedyś je przetestuję. W składzie jest mielone siemię lniane, jednak było ono w całości ;) Mieszanka ma już w sobie gumę guar, tak więc wystarczy dodać tylko sól, wodę, drożdże/zakwas, olej i ewentualne dodatki (ziarna) - jak przy zwykłym chlebie.

Chleb bezglutenowy ciemny

Po raz pierwszy udało mi się nie uzyskać białej wyschniętej skóry! :) Cała sztuczka polega na częstym spryskiwaniu skórki chleba wodą.. niestety wtedy nie będzie chrupiąca, ale wyschnięta nie jest smaczna.

Przepis (1 bochenek, foremka 24.5x10cm):

  • 500g mieszanki bezglutenowej
  • 500ml ciepłej wody
  • 10g drożdży
  • 10g soli
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru

Drożdże zasypałam cukrem i zalałam małą ilością wody, poczekałam aż się rozpuszczą (miałam zamrożone). Mąkę wymieszałam z solą, wlałam zaczyn drożdżowy oraz część wody. Mieszałam i stopniowo dolewałam resztę wody (myślałam, że nie trzeba jej będzie aż tyle, jednak na opakowaniu napisali prawdę;) ). Na końcu wymieszałam ciasto z olejem i przełożyłam do foremki. Wierzch posmarowałam odrobiną oleju i zakryłam folią, żeby nie wyschło. Zostawiłam do wyrośnięcia (podwojenia objętości - ok. 1h). Następnie piekłam w 210°C przez 30 minut, spryskując wodą obficie wierzch chleba co parę minut. Po 30min. wyciągnęłam z foremki i zostawiłam w wyłączonym już piekarniku na 10 minut.

piątek, 04 marca 2011

Udało mi się zdobyć mąkę/skrobię z tapioki w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością :) Naczytałam się o jej wszechstronnym użyciu (np. tu), a często też jest używana w przepisach na zagranicznych stronach. Można ją ewentualnie zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, ale każda mąka/skrobia ma nieco inne właściwości.

Chleb bezglutenowy z tapioką

Chlebek rósł na samych zakwasach, dałam mu dużo czasu na rośnięcie - całą noc. Okazało się jednak, że to za dużo i wyrósł ponad miarę. Dzięki folii nie wyszedł mi z foremki, jednak ukrył w sobie wielką jamę, przypominająca wnętrze jaskini ;) Ten chleb jest wilgotniejszy od poprzedniego, może to za sprawą większej ilości siemienia albo oleju.. Będę to sprawdzać przy następnych wypiekach. W smaku jest naprawdę dobry, nie pozostawia na języku szorstkości, jak to się zdarza przy niektórych bezglutenowych wyrobach.

Chleb bezglutenowy z tapioką

Przepis (foremka 24.5x10cm):

  • 130g zakwasu bezglutenowego (po równo ryżowy i kukurydziany)
  • 350g mąk i skrobi (75g mąki z ryżu brązowego, 75g skrobi kukurydzianej, 100g skrobi z tapioki, 50g mąki gryczanej (BIO Babalscy), 50g mąki z prosa)
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego1
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 0.5 szklanki wrzątku
  • 220ml wody
  • 7g soli
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka (ok. 2g) gumy guar1
  • 2 łyżki oleju

Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Mąki i skrobie wymieszać z solą i gumą guar. Do zakwasów dodać ostudzone siemię, miód, wodę i wymieszać. Następnie partiami dodawać mąkę, mieszając do otrzymania gładkiej masy. Na końcu dodać olej, wymieszać, przełożyć do formy, w której będzie pieczony chleb. Ja w tym momencie posmarowałam wierzch ciasta olejem oraz zakryłam je folią posmarowaną olejem, żeby łatwiej było ją odwinąć w razie przyklejenia. Piec w temperaturze opadającej (od 230 do 200) ok. 40-50 minut (piekłam ok. 50 - chleb był miękki i wilgotny, po 30min. chciałam go odwrócić, ale spód był surowy). W trakcie pieczenia spryskiwałam z wierzchu wodą - zapobiega to tworzeniu się twardej skorupy.

1 Są odmienne zdania czy siemię może zastąpić gumę guar lub inny zagęstnik tego rodzaju. Ostatnio natrafiłam na post, gdzie autor opisuje właściwości obu produktów. Z jego doświadczeń wynika, że stosowanie obu zagęstniaczy znacznie wpływa na poprawę struktury ciasta.

niedziela, 20 lutego 2011

Kolejne podejście do chleba bezglutenowego. Trzeba się w końcu nauczyć go robić ;) trzeba... nie trzeba, bo są kupne, ale chcę umieć piec dobry chleb bezglutenowy. Wypiek z poprzedniego podejścia zakończył żywot jako bułka tarta. Jakby tak dalej szło to musiałabym wymyślić z nią jakiś wypiek ;) Wyeliminowanie siemienia lnianego ostatnim razem nie przyniosło dobrego rezultatu...

Tym razem chlebek wyszedł o dziwo bardzo smaczny i wilgotny :) Nawet następnego dnia jest dobry i sprężysty. Dodałam drożdże, gdyż (przynajmniej moje) zakwasy nie radzą sobie za dobrze samodzielnie.

Przepis (foremka 24.5x10cm):

  • 120g zakwasu (2x60g kukurydzianego i ryżowego)
  • 300g mieszanki mąk (150g skrobi kukurydzianej, 100g mąki z ryżu brązowego, 50g gryczanej)
  • 210ml wody
  • 0.5 łyżeczki gumy guar
  • 6g soli
  • 6g drożdży świeżych + łyżeczka cukru i mleka
  • 1 łyżka oleju
  • łyżka siemienia lnianego mielonego + łyżka nasion siemienia
  • 0.5 szklanki wrzątku

Drożdże zasypałam cukrem i mlekiem (miałam zamrożone, czekałam aż się rozpuszczą, nie podgrzewałam mleka). Siemię lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam do ostygnięcia. Następnie wymieszałam go z zakwasami i częścią wody1, dodałam rozpuszczone drożdże. Mąki, skrobię, gumę guar i sól wymieszałam osobno i w małych porcjach wsypywałam do mieszanki zakwasowo-drożdżowej, mieszając po wsypaniu każdej porcji. Po wmieszaniu połowy wlałam resztę wody i mieszałam do zużycia całej mąki. Na końcu wmieszałam łyżkę oleju. Przelałam ciasto do formy 24.5x10cm, zakryłam folią, żeby nie wyschło i odstawiłam do wyrośnięcia (do ciepłego pieca). Przed pieczeniem posmarowałam z wierzchu oliwą, żeby nie wyschło (poprzednio zrobiła się gruba wyschnięta skóra, w ogóle nie zarumieniona). Piekłam w temperaturze opadającej (jak zwykły chleb) przez 40 minut, na ostatnie 10 minut wyciągnęłam chleb z foremki i przewróciłam do góry nogami.

A oto rezultat:

Chleb bezglutenowy

1 Wymieszałam najpierw zakwasy z płynami, gdyż poprzednio przy stosowaniu standardowej procedury sypania mąki na zakwasy, zrobiły mi się trudne do rozmieszania kluchy (mąki wyciągnęły wilgoć z zakwasu). Mąki bezglutenowe potrzebują więcej płynu niż glutenowe. Wg mnie wygodniej jest najpierw wlać płyn, a potem mieszać wsypując mąki.

poniedziałek, 08 listopada 2010

Kupne chleby bezglutenowe zazwyczaj nie są smaczne, jedne smakują "proszkowo" (bez popijania ani rusz), inne są twarde i zbite, jak stary chleb (bardzo stary). Na ten drugi rodzaj pomaga stary sposób odświeżania pieczywa. Pomysł znalazłam w książce "Kucharz polski" Marji Śleżańskiej z 1932 roku1. W internecie znalazłam ją w formie elektronicznej.

Kucharz polski

Oprócz przepisów są tu także ciekawe porady i uwagi podzielone tematycznie. Ale wracając do odświeżania chleba, przygotowujemy:

  • talerzyk z wodą
  • patelnię

Rozgrzewamy patelnię, chleb maczamy w wodzie, aby trochę nasiąkł i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy go, aż miąższ zacznie się rumienić. Następnie zdejmujemy z patelni i czekamy chwilę, żeby trochę ostygł (można położyć na kratce do ciasta), ponieważ zaparuje nam cały talerz i będzie mokry od spodu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Smacznego!

Inny sposób odświeżania pieczywa (dodane 02.02.2014):

Chleb spryskać z obu stron wodą, a następnie podgrzać na rozgrzanej patelni lub w tosterze. Parująca woda sprawi, że chleb stanie się miękki.

1 Tekst oryginalny:

"Stare bułki zmaczać całe wodą, wsadzić pod blachę w angielskiej kuchni lub w piec pokojowy jeszcze dobrze ciepły; po paru minutach będą zupełnie świeże. Chleb, jeżeli bardzo stary, to go cały posmarować wodą, a po paru godzinach zwilżeje zupełnie."

 
1 , 2
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!