Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Muffinki i babeczki

niedziela, 22 czerwca 2014

Bezglutenowe, pyszne muffinki z jagodami :) Przetestowałam nowe foremki silikonowe, które Mąż mi sprezentował :D

Muffinki jogurtowe z jagodami

Przepis (wyszły 22 różnej wielkości muffinek):

  • 2 szklanki mąki (0.5 ryżowej, 0.5 kukurydzianej, 0.3 mąki z amarantusa, 0.3 skrobi ziemniaczanej, 0.3 skrobi z tapioki)
  • 0.75 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • 0.75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka jagód

Wymieszać osobno składniki suche i osobno mokre (bez jagód). Wlać składniki mokre do mieszkanki mącznej, dobrze wymieszać. Wmieszać jagody. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w 180°C.

Muffinki jogurtowe z jagodami

wtorek, 28 lutego 2012

Bezglutenowe muffinki pomarańczowe

Bezglutenowe oczywiście;) jak również bezmleczne. Zamiast mleka jest tu świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Nie dawałam za dużo cukru, ponieważ pomarańcze same w sobie były słodkie.

Przepis (14 muffinek):

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0.75 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki poppingu z amarantusa
  • 0.5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku bg do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 0.25 łyżeczki soli
  • szklanka soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki oleju

Wymieszać razem suche składniki. Osobno roztrzepać lekko jajka z olejem. Wlać do suchych składników, dodać sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać, nałożyć do 3/4 wysokości foremek (użyłam silikonowych). Piec w 180°C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

Bezglutenowe muffinki pomarańczowe

wtorek, 26 lipca 2011

Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego

Przepis podobny do babeczek już robionych, ale przerobiony z myślą o Mężu :) Ponownie wykorzystałam mieszankę ziemniaczano-kukurydzianą. Najlepsze oczywiście zaraz po upieczeniu z pyszną chrupiącą skórką. Następnego dnia również niezłe. Dałam mało cukru, a babeczki i tak są słodkie. Chyba ten dżem im dłużej stoi tym jest słodszy. Przepis bez dodatku substancji zagęszczających :)

Przepis:

  • 0.75 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.75 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0.25 szklanki poppingu z amarantusa
  • 0.5 szklanki dżemu dyniowo-brzoskwiniowego
  • 0.25 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 120ml kefiru
  • łyżka oleju

Wymieszać składniki suche. Osobno wymieszać jajko, olej i kefir, wlać do składników suchych. Dodać dżem i wszystko wymieszać. Nałożyć do foremek, piec w 180°C przez 25minut (do suchego patyczka).

Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego

czwartek, 28 października 2010

Babeczki z dżemu dyniowego

Upieczone wczoraj, za jednym zamachem wraz z babeczkami dla Mamy i Babci. Najpierw chciałam upiec je jako jedno ciasto, ale miałam już foremki pod ręką, dlatego wyszły małe babeczki. Powstały w wyniku eksperymentu, ponieważ chciałam sprawdzić na co mogę spożytkować dżem dyniowo-brzoskwiniowy. Porcja dosyć mała, na standardową blachę do muffinek pewnie trzebaby podwoić. Mimo, że dżem był raczej kwaskowy, jak dla mnie ciasto było wystarczająco słodkie.

  • 1.25 szkl. mąki (dałam 0.75 tortowej i 0.5 krupczatki)
  • 1 szklanka dżemu dyniowo-brzoskwiniowego
  • 0.5 szkl. cukru trzcinowego demerara
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 0.25 łyżeczki cynamonu i kardamonu
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wymieszałam wszystkie składniki i nałożyłam do foremek. Piekłam w 220°C przez około 26 minut, potem stały jeszcze 3-4min. w wyłączonym piekarniku.

Babeczki z dżemu dyniowego

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2010

 

 

środa, 27 października 2010

Babeczki urodzinowe z kremem

Gdy zapytałam Mamę, co chciałaby na urodziny, odpowiedziała, że dawno nie było babeczek i dodatkowo chciałaby je z żurawinami. Ja natomiast nie chciałam, żeby były to zwykłe muffinki... a w lodówce czekało pudełko serka mascarpone. Urodzinki Mamy, a także mojej Babci, są dzisiaj, tak więc musiałam wstać wcześnie, żeby wyrobić się przed pójściem na zajęcia1. Ale czego w końcu się nie robi, żeby zrobić komuś przyjemność i niespodziankę :)

Przyznaję się, że z tego pośpiechu nie chciałam bawić się z robieniem biszkoptu (bałam się, że może mi się coś nie udać) i dopiero wieczorem pomyślałam, że mogłam ciasto czymś nasączyć. Na szczęście prezent się spodobał i smakował :) Sugeruję jednak, że ciasto biszkoptowe bardziej się nadaje do przekładania kremem.

Tak więc ciasto standardowe (14 sztuk - 8 serduszek i 6 mniejszych babeczek):

  • 2 szkl. mąki
  • 0.9 szkl. cukru (zmieliłam na puder)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 0.5 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki oleju

Wymieszać osobno suche i mokre składniki, wlać mokre do suchych i całość wymieszać. Nakładać do foremek (ja mam silikonowe). Piec do zrumienienia w 190°C - u mnie ok. 23min.

Krem z serka mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki wymieszać.

+ pół szkalnki suszonej żurawiny, zalałam gorącą wodą i zostawiłam na pare minut do napęcznienia, a następnie odsączyłam.

Babeczki urodzinowe z kremem

Wykonanie:

Ostudzone babeczki przeciąć na pół. Na dolne połówki nałożyć krem, na to po parę sztuk żurawiny i jeśli starczy to znowu krem. Następnie nakryć górną połówką i gotowe.

Babeczki urodzinowe z kremem

1 Zdążyłam upiec jeszcze coś ;) ale za to zamiast obiadu zdołałam zrobić tylko kanapki

wtorek, 28 września 2010

muffinki z jabłkami, rodzynkami i czekoladą

Prawie bym zapomniała o Dniu Jabłka, na szczęście w porę zdążyłam upiec babeczki. Jest to szybki przepis, a dla urozmaicenia dorzucone rodzynki i czekolada. Z podanych proporcji wyszło mi 12 muffinek (z foremek mniejszych niż blacha na muffinki) i 3 z kokilek.

W jednej misce mieszamy składniki suche:

  • 1.75 szklanki mąki
  • 0.8 szklanki cukru (pół na pół demerara i biały)
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść rodzynek
  • 4 paski czekolady posiekanej (pół na pół gorzka i mleczna)
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę

W drugiej misce mieszamy składniki mokre:

  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju

Następnie wlewamy płynne składniki do miski pierwszej i mieszamy wszystko. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 190° przez 20-25 minut. Studzimy na kratce, aczkolwiek ciepłe są równie dobre jak ostudzone ;)

muffinki z jabłkami, rodzynkami i czekoladą

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!