Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Muffinki i babeczki

niedziela, 18 marca 2018

Babeczki majonezowe

Pierwszy raz upiekłam ciasto z wykorzystaniem majonezu, do tego oczywiście bezglutenowe. Muszę przyznać, że babeczki wyszły bardzo smaczne, puszyste, również na drugi dzień nie zmieniły swojej struktury. Mąż, który był bardzo sceptycznie nastawiony do tego przepisu, zjadał je ze smakiem :) Dla urozmaicenia dorzuciłam też rodzynki i żurawinę. Przepis zaczerpnięty z Katie's Pie Hole.

Przepis (10 babeczek):

  • 0.5 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół ziemniaczana i kukurydziana)
  • 0.5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • garść rodzynek i żurawiny

Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem (jedną łyżkę cukru zostawiłam do białek). Do żółtek dodać mąkę z proszkiem i majonez, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno z solą i łyżką cukru. Pianę delikatnie wmieszać do ciasta. Dodać odsączone bakalie. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Piec w 180°C przez 20-25 minut.

Babeczki majonezowe

niedziela, 22 czerwca 2014

Bezglutenowe, pyszne muffinki z jagodami :) Przetestowałam nowe foremki silikonowe, które Mąż mi sprezentował :D

Muffinki jogurtowe z jagodami

Przepis (wyszły 22 różnej wielkości muffinek):

  • 2 szklanki mąki (0.5 ryżowej, 0.5 kukurydzianej, 0.3 mąki z amarantusa, 0.3 skrobi ziemniaczanej, 0.3 skrobi z tapioki)
  • 0.75 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • 0.75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka jagód

Wymieszać osobno składniki suche i osobno mokre (bez jagód). Wlać składniki mokre do mieszkanki mącznej, dobrze wymieszać. Wmieszać jagody. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w 180°C.

Muffinki jogurtowe z jagodami

wtorek, 28 lutego 2012

Bezglutenowe muffinki pomarańczowe

Bezglutenowe oczywiście;) jak również bezmleczne. Zamiast mleka jest tu świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Nie dawałam za dużo cukru, ponieważ pomarańcze same w sobie były słodkie.

Przepis (14 muffinek):

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0.75 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki poppingu z amarantusa
  • 0.5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku bg do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 0.25 łyżeczki soli
  • szklanka soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki oleju

Wymieszać razem suche składniki. Osobno roztrzepać lekko jajka z olejem. Wlać do suchych składników, dodać sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać, nałożyć do 3/4 wysokości foremek (użyłam silikonowych). Piec w 180°C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

Bezglutenowe muffinki pomarańczowe

wtorek, 26 lipca 2011

Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego

Przepis podobny do babeczek już robionych, ale przerobiony z myślą o Mężu :) Ponownie wykorzystałam mieszankę ziemniaczano-kukurydzianą. Najlepsze oczywiście zaraz po upieczeniu z pyszną chrupiącą skórką. Następnego dnia również niezłe. Dałam mało cukru, a babeczki i tak są słodkie. Chyba ten dżem im dłużej stoi tym jest słodszy. Przepis bez dodatku substancji zagęszczających :)

Przepis:

  • 0.75 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.75 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0.25 szklanki poppingu z amarantusa
  • 0.5 szklanki dżemu dyniowo-brzoskwiniowego
  • 0.25 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 120ml kefiru
  • łyżka oleju

Wymieszać składniki suche. Osobno wymieszać jajko, olej i kefir, wlać do składników suchych. Dodać dżem i wszystko wymieszać. Nałożyć do foremek, piec w 180°C przez 25minut (do suchego patyczka).

Bezglutenowe babeczki z dżemu dyniowego

czwartek, 28 października 2010

Babeczki z dżemu dyniowego

Upieczone wczoraj, za jednym zamachem wraz z babeczkami dla Mamy i Babci. Najpierw chciałam upiec je jako jedno ciasto, ale miałam już foremki pod ręką, dlatego wyszły małe babeczki. Powstały w wyniku eksperymentu, ponieważ chciałam sprawdzić na co mogę spożytkować dżem dyniowo-brzoskwiniowy. Porcja dosyć mała, na standardową blachę do muffinek pewnie trzebaby podwoić. Mimo, że dżem był raczej kwaskowy, jak dla mnie ciasto było wystarczająco słodkie.

  • 1.25 szkl. mąki (dałam 0.75 tortowej i 0.5 krupczatki)
  • 1 szklanka dżemu dyniowo-brzoskwiniowego
  • 0.5 szkl. cukru trzcinowego demerara
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 0.25 łyżeczki cynamonu i kardamonu
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wymieszałam wszystkie składniki i nałożyłam do foremek. Piekłam w 220°C przez około 26 minut, potem stały jeszcze 3-4min. w wyłączonym piekarniku.

Babeczki z dżemu dyniowego

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2010

 

 

środa, 27 października 2010

Babeczki urodzinowe z kremem

Gdy zapytałam Mamę, co chciałaby na urodziny, odpowiedziała, że dawno nie było babeczek i dodatkowo chciałaby je z żurawinami. Ja natomiast nie chciałam, żeby były to zwykłe muffinki... a w lodówce czekało pudełko serka mascarpone. Urodzinki Mamy, a także mojej Babci, są dzisiaj, tak więc musiałam wstać wcześnie, żeby wyrobić się przed pójściem na zajęcia1. Ale czego w końcu się nie robi, żeby zrobić komuś przyjemność i niespodziankę :)

Przyznaję się, że z tego pośpiechu nie chciałam bawić się z robieniem biszkoptu (bałam się, że może mi się coś nie udać) i dopiero wieczorem pomyślałam, że mogłam ciasto czymś nasączyć. Na szczęście prezent się spodobał i smakował :) Sugeruję jednak, że ciasto biszkoptowe bardziej się nadaje do przekładania kremem.

Tak więc ciasto standardowe (14 sztuk - 8 serduszek i 6 mniejszych babeczek):

  • 2 szkl. mąki
  • 0.9 szkl. cukru (zmieliłam na puder)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 0.5 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki oleju

Wymieszać osobno suche i mokre składniki, wlać mokre do suchych i całość wymieszać. Nakładać do foremek (ja mam silikonowe). Piec do zrumienienia w 190°C - u mnie ok. 23min.

Krem z serka mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki wymieszać.

+ pół szkalnki suszonej żurawiny, zalałam gorącą wodą i zostawiłam na pare minut do napęcznienia, a następnie odsączyłam.

Babeczki urodzinowe z kremem

Wykonanie:

Ostudzone babeczki przeciąć na pół. Na dolne połówki nałożyć krem, na to po parę sztuk żurawiny i jeśli starczy to znowu krem. Następnie nakryć górną połówką i gotowe.

Babeczki urodzinowe z kremem

1 Zdążyłam upiec jeszcze coś ;) ale za to zamiast obiadu zdołałam zrobić tylko kanapki

wtorek, 28 września 2010

muffinki z jabłkami, rodzynkami i czekoladą

Prawie bym zapomniała o Dniu Jabłka, na szczęście w porę zdążyłam upiec babeczki. Jest to szybki przepis, a dla urozmaicenia dorzucone rodzynki i czekolada. Z podanych proporcji wyszło mi 12 muffinek (z foremek mniejszych niż blacha na muffinki) i 3 z kokilek.

W jednej misce mieszamy składniki suche:

  • 1.75 szklanki mąki
  • 0.8 szklanki cukru (pół na pół demerara i biały)
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść rodzynek
  • 4 paski czekolady posiekanej (pół na pół gorzka i mleczna)
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę

W drugiej misce mieszamy składniki mokre:

  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju

Następnie wlewamy płynne składniki do miski pierwszej i mieszamy wszystko. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 190° przez 20-25 minut. Studzimy na kratce, aczkolwiek ciepłe są równie dobre jak ostudzone ;)

muffinki z jabłkami, rodzynkami i czekoladą

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!