Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Obiadowe

niedziela, 09 marca 2014

Szybkie, efektowne i pyszne danie. Wykorzystałam bezglutenowe ciasto francuskie.

Łosoś e szpinakiem w cieście francuskim

Przepis:

  • 400-500g fileta z łososia
  • 300g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • dwa płaty ciasta francuskiego bezglutenowego (używam ciasta z Balvitenu)
  • kilka plasterków żółtego sera
  • sól, pieprz

Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Szpinak podgrzać w garnku, dodać czosnek oraz sól i pieprz, odparować wodę, ostudzić. Oba płaty ciasta francuskiego rozwałkować na wielkość nieco większą od fileta. Łososia przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na pierwszym płacie ciasta. Na wierzch ryby nałożyć szpinak, następnie żółty ser. Drugi płat ciasta ponacinać na środku, nałożyć na wierzch fileta. Brzegi obu ciast skleić. Piec w 180°C przez 30-35 minut (do zrumienienia ciasta).

sobota, 28 lipca 2012

Piszę typu, gdyż z oryginalnym pewnie ma niewiele wspólnego. Nie ten ryż co trzeba, warzywa, jakie były pod ręką, brak szafranu... Ale efekt końcowy i tak był wyśmienity. Jedyne co bym zmieniła to zamiast udek kurczaka, użyłabym pokrojonej w kawałki piersi. Udka mi się nie dopiekły, ponieważ z braku odpowiedniej wielkości patelni, musiałam wyciągnąć je wcześniej zamiast gotować z pozostałymi składnikami... Wzorowałam się na przepisie z Kalejdoskopu kulinarnego.

Paella z kurczakiem

Przepis (3-4 porcji):

  • 2 nogi z kurczaka (ok. 500g) (sugeruję jednak piersi pokrojone w kostkę)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • żółta cukinia
  • 2 pomidory
  • szklanka bulionu
  • 0.5 szklanki białego wina (użyłam tokaju)
  • 125g ryżu basmati (miałam woreczki po 62.5g)
  • sól, pieprz, papryka, chili
  • olej do smażenia

Cebulę oraz czosnek drobno pokroić. Paprykę oraz cukinię pokroić w kostkę. Udka podsmażyć na oleju na dużej i głębokiej patelni1, aż skórka się zarumieni, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula lekko się podsmaży, dodać paprykę i cukinię, smażyć kilka minut. Następnie dodać ryż, chwilę podsmażyć, a potem zalać bulionem i winem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut mieszając co jakiś czas. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Po 20 minutach dodać pomidory, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i gotować dalej przez 10 minut.

1 Udka musiałam wyciągnąć i odstawić na bok, ponieważ reszta składników nie zmieściłaby mi się na patelni. Z tego powodu nie do końca dopiekły się w środku i musieliśmy je jeszcze raz smażyć osobno. Na końcu wrzuciłam je jeszcze do reszty na wierzch.

poniedziałek, 14 listopada 2011

Danie bynajmniej nie dietetyczne (ani fotogeniczne) ;) z pysznym sosem serowym - pomysł zaczerpnięty stąd.

Zapiekanka ryżowa z brokułami

Przepis (porcja dla 3-4 osób):

  • 200g ryżu
  • 2 filety z kurczaka (ok. 500g)
  • brokuł
  • kilka pieczarek
  • 200g śmietany (użyłam 18%)
  • serek camembert (120g)
  • ser żółty
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek)

Ryż ugotować. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić do smaku i usmażyć (sok od kurczaka powstały w trakcie smażenia odlałam i dodałam później do sosu). Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować lekko na parze. W śmietanie rozpuścić ser camembert, dodać sok od kurczaka. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nasypać ryż, następnie nałożyć pieczarki, kurczaka, brokuła, całość zalać sosem i posypać przyprawami. Piec w 200°C przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę, na wierzch położyć warstwę żółtego sera i piec kolejne 10 minut.

Zapiekanka ryżowa z brokułami

niedziela, 18 września 2011

Puszysta pizza bezglutenowa

Po raz pierwszy bezglutenowe ciasto do pizzy było miękkie i puszyste! Mimo, że go wstępnie nie podpiekłam, nie zbiło się pod ciężarem składników. A do tego wszystkiego ładnie się przyrumieniło. Przepis znalazłam na stronie Gluten Free Mommy. Autorka niestrudzenie dążyła do efektu, którym mogłaby się pochwalić i podzielić się z innymi. Przy okazji opowiada o bezglutenowej sieci pizzerii, która działa niestety w USA.

Puszysta pizza bezglutenowa

Wzorując się na oryginalnym przepisie wprowadziłam kilka zmian. Zmniejszyłam ilość cukru i miodu, przeraziło mnie dodawanie ich na łyżki. Nie dodawałam też ricotty ani mielonych migdałów. W przepisie są  za to dwa jajka, które, wydaje mi się, znacząco wpłynęły na strukturę ciasta. Można próbować podmieniać rodzaje mąk i skrobii - ja zastąpiłam słodki ryż mąką kukurydzianą.

Przepis (z moimi zmianami, pizza o średnicy 30cm):

  • 0.25 szklanki mąki z prosa
  • 0.75 szklanki mąki z białego ryżu
  • 0.25 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.25 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 0.5 szklanki skrobi z tapioki
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 0.75 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 20g drożdży świeżych
  • 0.75 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2.5 łyżki oleju/oliwy
  • 0.5 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżka oregano

Nagrzać piekarnik razem z blachą do pieczenia do 50°C. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże zasypać cukrem i rozpuścić w 0.25 szklanki wody, odstawić na kilka minut. Wymieszać razem mąki, skrobie, sól, gumę guar i oregano. Osobno wymieszać ocet, miód i olej. Do suchych składników wlać mieszankę z olejem, zaczyn drożdżowy i roztrzepane jajka. Mieszając wszystko dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być dosyć sztywne, nie rozlewające się, podobnie jak gęsta śmietana (na pewno nie da się wziąć go w ręce). Ilość dodanej wody zależy od rodzajów mąk i skrobii (ja dodałam od razu całość i potem musiałam dosypać ok. 1 łyżki mąki). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozsmarować na nim ciasto tworząc okrąg o średnicy ok. 30cm (ciasto wyszło mi grube na ok. 1cm). Posmarować wierzch delikatnie oliwą. Wstawić do ciepłego wyłączonego pieca na 30-40 minut. Następnie wyciągnąć i ułożyć na cieście składniki (u nas było to chorizo, ser, pomidory, kurki i cebula). Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec pizzę przez ok. 20 minut lub w razie potrzeby dłużej. Smacznego! :)

Puszysta pizza bezglutenowa

Na powyższym zdjęciu starałam się uchwycić miękkość ciasta ;)

środa, 27 lipca 2011

Chińszczyzna bezglutenowa

Mąż bardzo lubi dania kuchni chińskiej. Kiedyś przygotowywał je z gotowych mieszanek, ale niestety zawierają one gluten. Dlatego przygotowaliśmy wszystko sami, co jak się okazało nie jest trudne :) Ryż ugotowany był na sypko, a po dodaniu do mieszanki warzywnej, wypił też część sosu, dzięki czemu nie trzeba było go zagęszczać.

Przepis (ok. 3 porcje):

  • 2 woreczki ryżu białego (200g)
  • 2 filety z kurczaka (500g)
  • 0.5 paczki mrożonki warzyw do chińszczyzny
  • 2 pomidory
  • papryczka pepperoni
  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • przyprawy (curry, pieprz, chilli, slodka papryka, sól)
  • olej do smażenia

Sos:

  • 0.5 szklanki soku z ananasa
  • 2 łyżeczki sosu sojowego tamari (bezglutenowego)
  • sok z mięsa (odlany w trakcie smażenia)
  • przyprawy (curry, pieprz, chilli, slodka papryka)
  • łyżeczka soku z cytryny

Ryż ugotować na sypko dodając trochę curry do wody. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, podsmażyć. W trakcie smażenia odlać sok, który puści mięso, zostanie on wykorzystany do sosu. Usmażone mięso odłożyć na bok do miski. Na tę samą patelnię wrzucić mrożone warzywa oraz pokrojone na kawałki pomidory, papryczkę, cebule, ananasa i wyciśnięty czosnek. Całość dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Składniki sosu wymieszać i wlać do warzyw. Dodać ryż i mięso, całość gotować, aż ryż wypije sos i potrawa się zagęści.

niedziela, 24 lipca 2011

Mąż nazwał je kamyczkami.. ale nie były twarde, tylko ciężkie;) natomiast w założeniu miały być bułeczki drożdżowe. Wyszło zupełnie co innego niż było zamierzone. Jednak jak na ten eksperyment efekt był smaczny. Spróbuję to ciasto wykorzystać do spodu do quiche. Pewnie błąd wynika z tego, że nie poczekałam aż ciasto wyrośnie... ale głód był większy. Mieszankę bezglutenową zrobiłam sama w ramach eksperymentu.

Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami

Przepis na ciasto (4 sztuki):

  • 50g mąki z brązowego ryżu
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 35g mąki sojowej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 25g mąki z prosa
  • 10g mąki amarantusowej (zmieliłam popping)
  • 8g drożdży
  • 2g soli
  • 2g gumy guar
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka cukru
  • ok. 40-50ml wody
  • łyżka oleju
  • jajko (2 łyżeczki zostawiłam na posmarowanie ciasta)

Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody, wymieszać i zostawić aż zaczną pracować. Wymieszać mąki, sól, gumę guar i siemię. Wlać zaczyn drożdżowy, olej i roztrzepane jajko, mieszać dolewając stopniowo wodę do uzyskania zwartego ciasta (nie może się rozlewać). Zostawić do wyrośnięcia (ja nie czekałam).

Farsz:

  • 250g pieczarek
  • ćwierć papryczki pepperoni
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Pieczarki i papryczkę umyć, pokroić na małe kawałki, dorzucić do cebuli, przykryć pokrywką. Smażyć aż pieczarki puszczą sok, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą uformować na kształt okrągłego placka (smarując dłonie olejem, żeby ciasto się nie przyklejało), na środek nakładać farsz, zakleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmarować jajkiem. Piec 20-25 minut w 170°C. Jeść na ciepło.

Bezglutenowe kruche paszteciki z pieczarkami

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Pizza bezglutenowa

Kolejne podejście w przyrządzaniu zjadliwego ciasta do pizzy bezglutenowej ;) Tym razem oparłam się na przepisie Kabki z nieznacznymi moimi zmianami. Ciasto wyszło smaczne, aczkolwiek strasznie wysuszył się jego spód, tak, że można było trzymać pół pizzy w ręce ;) Może to wina mąki przeze mnie użytej. Ale muszę powiedzieć, że brzegi nawet się zarumieniły :)

Przepis (pizza o średnicy 20cm dla 1-2 osób):

  • 15g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 50ml wody (na zaczyn)
  • łyżka oleju
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 60ml wody
  • 180g mąki (użyłam mieszanki z Marks & Spencer)
  • 0.25 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie)1

Zaczyn: drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. W misce wymieszać mąkę z solą i gumą guar. Dodać zaczyn drożdżowy, wodę, olej i wymieszać. Ciasto powinno być zwarte, nieklejące się. Ciasto rozprowadzić na blaszce wysmarowanej olejem (ja piekłam na papierze wysmarowanym olejem, ale spód zrobił się twardy, może przez papier?). Następnie posmarowałam wierzch ciasta olejem i zostawiłam na jakieś 10 minut. Posmarowałam sosem pomidorowym (pomidory przesmażone z cebulką i dodanym oregano). Rozłożyłam dodatki (ser, pieczarki, kiełbasa, papryka) i piekłam w 180°C przez ok. 25 minut.

Pizza bezglutenowa

1 Wykorzystana przeze mnie mieszanka nie ma gumy guar ani innych środków.

wtorek, 12 kwietnia 2011

Bezmięsne, dla odmiany, danie na niedzielny obiadek. Zrobione na bezglutenowej mieszance chlebowej już przeze mnie używanej (w tym chlebku). Użyliśmy dwóch rodzajów sera, pół na pół żółty i pleśniowy, ponieważ przyszła Teściowa nie może pleśniowego, za to ja z Narzeczonym go lubimy :)

Quiche z warzywami

Przepis (3-4 porcji):

Spód (tortownica 22cm):

  • szklanka mąki (u mnie mieszanka bezglutenowa)
  • ok. 70-80g zimnego masła (brałam na oko)
  • płaska łyżeczka soli (ok. 3 g)
  • jajko

Składniki spodu zagnieść na jednolitą masę i schować do lodówki na min. 30 minut. Następnie wylepić wysmarowaną masłem formę, u mnie boki miały ok. 3cm wysokości. Piec przez 10 minut w 200°C.

Farsz:

  • brokuły
  • pieczarki
  • papryka
  • śmietana 18% (opakowanie 180g)
  • 2 jajka
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • ser żółty lub pleśniowy Camembert

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Brokuły zblanszować i podzielić na małe różyczki. Paprykę pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Ser pokroić w plasterki.

Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuły, pieczarki, paprykę1. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną, a na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać w 200°C przez 30 minut.

Quiche z warzywami

1 Być może dobrze byłoby też wysypać spód bułką tartą (bezglutenową), żeby wchłonęła wodę z warzyw podczas pieczenia.

wtorek, 01 marca 2011

Całkiem zjadliwe, ale mnie nie zadowalające. Może komuś się na coś przyda, jako baza do modyfikacji. Szukam po zagranicznych blogach różnorakich przepisów na bezglutenowe potrawy, ale najczęściej są tam wykorzystywane składniki u nas niedostępne (a zamawiając je przez internet straciłabym fortunę). Trzeba więc radzić sobie z tym co jest pod ręką.

Mieszanka mąk była robiona na wyczucie. To ogólnie była wielka improwizacja ;) Wcześniej używałam mąki gryczanej bio, a teraz miałam mąkę z Glutenexu. Ta pierwsza jest niestety droższa, ale druga za to wcale nie przypadła mi do gustu. Mimo jej małej ilości w cieście, zapach i smak gryki był mocny i po prostu mi przeszkadzał (mimo, że lubię kaszę gryczaną). Nie wiem jaki jest tego powód, może robią mąkę z kaszy palonej.. Ale raczej jej już nie bedę kupować.

Ciasto oprócz wyraźnego smaku gryki, wyszło chrupiące, nie kruszyło się, twarde były tylko brzegi, ale wyszło też sztywne.

Przepis na jedną pizzę o średnicy ok. 26cm:

  • 150g mieszanki mąk (50g skrobi kukurydzianej, 50g mąki ryżowej, 25g mąki gryczanej, 25g skrobi ziemniaczanej)
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego*
  • 0.5 szklanki wrzątku
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki gumy guar*
  • 1 łyżka oleju
  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę ciepłej wody

Siemię lniane zalać wrzątkiem, zostawić do ostygnięcia. Drożdże zasypać cukrem i zalać małą ilością ciepłej wody (żeby się rozpuściły). Mąki i skrobie wymieszać z solą i gumą guar. Wlać do nich rozpuszczone drożdże i siemię, mieszać do uzyskania gęstej masy, dolewając wody, jeśli ciasto jest za suche (dolałam 3-4 łyżeczki). Ciasto nie może rozlewać się na boki, ale nie będzie plastyczne jak z mąki pszennej. Na końcu wymieszać z łyżką oleju. Następnie rozsmarować ciasto 0.5 warstwą na papierze i zostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 40min.). Posmarowałam też je z wierzchu olejem, żeby nie wyschło. Po tym czasie nagrzać piekarnik, nałożyć ulubione składniki i piec ok. 15 minut.

* Możliwe, że używając siemienia, guma guar jest zbędna. Przeczytałam gdzieś, że siemię nadaje ciastu ciężkości. Spróbuję zrobić pizzę bez siemienia, natomiast w chlebie wydaje mi się, że dużo pomaga.

poniedziałek, 27 września 2010

Obiad zainspirowany różnymi przepisami łączącymi kurczaka z owocami, nie ma konkretnego źródła. Wcześniej zamiast brzoskwiń użyłam dojrzałego mango, z którego utworzył się fajny sos. Tutaj dodałam jeszcze papaję z puszki, aczkolwiek jej nie polecam.

kurczak z brzoskwiniami i nektarynkami

Składniki na 3 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • nektarynki (dałam 2 duże)
  • brzoskwinie (dałam 4 małe)
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, curry)
  • 2 torebki ryżu

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wedle upodobania, usmażyć. Owoce obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Następnie dodać je do kurczaka i dusić pod przykryciem, aż puszczą sok i zmiękną (dolałam trochę wody, ponieważ sok z owoców za szybko mi odparował). Ryż ugotować według gustu (u mnie lekko klejący, ponieważ jedlismy pałeczkami).

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!