Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.

Przetwory

piątek, 24 września 2010

Słodko-kwaśny dżem ze szczyptą przypraw korzennych. Brzoskwinie były niestety mało słodkie, a ja dużo cukru nie dodałam, więc kto nie lubi kwaskowych przetworów powinien bardziej dosłodzić.

dżem dyniowo-brzoskwiniowy

Proporcje dyni do brzoskwiń 1:1

  • 1kg obranej dyni
  • 1kg wypestkowanych i obranych brzoskwiń
  • sok z cytryny (około łyżeczki)
  • 6 łyżek cukru
  • przyprawy korzenne (po ćwierć łyżeczki imbiru, goździków, gałki muszkatołowej)

Dynię i brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z dużym dnem, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem. Zostawić na małym gazie pod przykryciem, aż owoce puszczą soki. Dusić dopóki dynia i brzoskwinie rozgotują się na mus, potem odparowywać do pożądanej konsystencji. Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoiczków, zapasteryzować (ja pasteryzowałam w piekarniku nagrzanym do 160° przez 20 min.).

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!