Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
piątek, 24 września 2010

Słodko-kwaśny dżem ze szczyptą przypraw korzennych. Brzoskwinie były niestety mało słodkie, a ja dużo cukru nie dodałam, więc kto nie lubi kwaskowych przetworów powinien bardziej dosłodzić.

dżem dyniowo-brzoskwiniowy

Proporcje dyni do brzoskwiń 1:1

  • 1kg obranej dyni
  • 1kg wypestkowanych i obranych brzoskwiń
  • sok z cytryny (około łyżeczki)
  • 6 łyżek cukru
  • przyprawy korzenne (po ćwierć łyżeczki imbiru, goździków, gałki muszkatołowej)

Dynię i brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z dużym dnem, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem. Zostawić na małym gazie pod przykryciem, aż owoce puszczą soki. Dusić dopóki dynia i brzoskwinie rozgotują się na mus, potem odparowywać do pożądanej konsystencji. Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoiczków, zapasteryzować (ja pasteryzowałam w piekarniku nagrzanym do 160° przez 20 min.).

czwartek, 23 września 2010

Tym oto wpisem witam wszystkich zainteresowanych czytaniem, oglądaniem, a może też wypróbowaniem przepisów. Poniższe wykonanie jest kompilacją wielu istniejących przepisów oraz porad do ciast drożdżowych. Nie wiem czy to wina wykorzystania samych żółtek, że ciasto rozlazło się na boki, ale pomimo tego jest bardzo smaczne i mięciutkie z chrupiącą skórką. Myślę, że to ciasto znakomicie nadawałoby się na placek z owocami.

chałka

Proporcje na dwie duże chałki:

  • 400g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę i cukier, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, żółtka z cukrem, masło i ekstrakt. Wyrabiać ciasto kilka minut, a następnie zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrabiać, aż przestanie się kleić do rąk (wyrabiałam metodą Richarda Bertineta, opisaną u Tatter). Następnie podzielić ciasto na dwie części, a te z kolei na trzy. Zapleść chałki i zostawić na blasze do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec przez 30 minut w 180°.

chałka

Tagi: drożdże
20:09, dwa.demonki , Drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
1 ... 11
 
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!