Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
poniedziałek, 02 września 2013

Bezglutenowe ciasto marchewkowe przełożone kwaskowymi powidłami agrestowymi, które przełamują słodki smak ciasta:) Przepis zaczerpnięty ze strony Betty Crocker z małymi modyfikacjami.

Ciasto marchewkowe z powidłami agrestowymi

Przepis (tortownica o średnicy 20cm):

  • 420g mąki bezglutenowej (np. mieszkanka kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej lub gotowa mieszanka)
  • 0.66 szklanki mleka
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobno startej marchewki (dałam 1.25 szklanki)
  • 0.66 szklanki cukru trzcinowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gumy guar lub ksantanowej (jeśli nie było w mące)
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • posiekane orzechy (opcjonalnie)
  • powidła do przełożenia

Zmiksować składniki ciasta, oprócz marchewki i orzechów, na gładką masę. Dodać marchewkę i orzechy, wmieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 40 minut. Po ostygnięciu przekroić ciasto na pół i przełożyć powidłami.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!