Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
czwartek, 13 września 2012

Odkąd pamiętam te malutkie żółte słodkie owoce nazywałam mirabelkami. Dopiero niedawno dowiedziałam się, że to nie były mirabelki tylko ałycza ;) Szukałam różnic, jak je rozpoznać i cechą najbardziej je odróżniającą jest to czy miąższ łatwo czy trudno odchodzi od pestki. Jeśli łatwo, jak w przypadku morel to jest to mirabelka. Jeśli trudno to jest to ałycza. Tak to okazało się, że nigdy w życiu nie jadłam mirabelek ;)

Dżem czy też marmoladę zrobiłam "na oko". Wykorzystałam truskawki, które zostały po zrobieniu nalewki oraz trochę ałyczy, którą zebrałam z niczyich drzewek, które wszędzie rosną.

Przepis (3 małe słoiczki po dżemach):

  • truskawki (do nalewki był ich kilogram)
  • ałycza (mniej więcej tyle co truskawek)
  • cukier do smaku (użyłam ok. 3 łyżek)

Ałyczę umyć i wypestkować, razem z truskawkami dusić do zagęszczenia. Dosłodzić do smaku.

Dżem truskawkowo-ałyczowy

22:17, dwa.demonki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 11 września 2012

Ostatnie moje wypieki pieczywa bezglutenowego nie były dla mnie zadowalające. Zawsze piekłam chleby na samym zakwasie, jednak bardzo trudno jest uzyskać puszyste pieczywo bezglutenowe. Moje chleby były zwarte, ale jak to mówi Mąż - są pożywne i sycące. Ciasto na zakwasie zawsze mi upada w piekarniku, nawet jeśli wcześniej wyrośnie.

Chleb bezglutenowy z ciasta na pizzę

Tym razem spróbowałam upiec chleb na drożdżach, z braku czasu zakwasów nie dałam wcale. Chlebek oczywiście urósł szybciej i wyżej niż wcześniejsze. Zastosowałam ciasto z przepisu na pizzę. Dzięki jajkom również struktura ciasta była bardziej puszysta. Chlebek okazał się udany - Mężowi smakował (Mąż zawsze odświeża sobie pieczywo na patelni, można również użyć tostera) :)

Przepis stąd. Zamiast wody użyłam mleka, pominęłam oregano ;)

Wykorzystałam następujące mąki:

  • 0.5 szklanki skrobi z tapioki
  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.33 szklanki mąki z amarantusa
  • 0.33 szklanki mąki ryżowej
  • 0.33 szklanki mąki gryczanej

W ciepłym mleku rozpuścić miód oraz drożdże, zostawić aż zacznie pracować. Mąki, sól i gumę guar wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy, olej, ocet oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki - użyłam silikonowej ok. 10x20cm. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w temperaturze od 220° do 180 (co 15 minut obniżałam stopniowo), na ostatnie 10 minut wyciągam chleb z foremki i odwracam, żeby skórka dopiekła się od spodu. Co jakiś czas spryskuję z wierzchu wodą, żeby skórka nie wyschła za bardzo.

Chleb bezglutenowy z ciasta na pizzę

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!