Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
niedziela, 18 września 2011

Puszysta pizza bezglutenowa

Po raz pierwszy bezglutenowe ciasto do pizzy było miękkie i puszyste! Mimo, że go wstępnie nie podpiekłam, nie zbiło się pod ciężarem składników. A do tego wszystkiego ładnie się przyrumieniło. Przepis znalazłam na stronie Gluten Free Mommy. Autorka niestrudzenie dążyła do efektu, którym mogłaby się pochwalić i podzielić się z innymi. Przy okazji opowiada o bezglutenowej sieci pizzerii, która działa niestety w USA.

Puszysta pizza bezglutenowa

Wzorując się na oryginalnym przepisie wprowadziłam kilka zmian. Zmniejszyłam ilość cukru i miodu, przeraziło mnie dodawanie ich na łyżki. Nie dodawałam też ricotty ani mielonych migdałów. W przepisie są  za to dwa jajka, które, wydaje mi się, znacząco wpłynęły na strukturę ciasta. Można próbować podmieniać rodzaje mąk i skrobii - ja zastąpiłam słodki ryż mąką kukurydzianą.

Przepis (z moimi zmianami, pizza o średnicy 30cm):

  • 0.25 szklanki mąki z prosa
  • 0.75 szklanki mąki z białego ryżu
  • 0.25 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.25 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 0.5 szklanki skrobi z tapioki
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 0.75 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 20g drożdży świeżych
  • 0.75 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2.5 łyżki oleju/oliwy
  • 0.5 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżka oregano

Nagrzać piekarnik razem z blachą do pieczenia do 50°C. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże zasypać cukrem i rozpuścić w 0.25 szklanki wody, odstawić na kilka minut. Wymieszać razem mąki, skrobie, sól, gumę guar i oregano. Osobno wymieszać ocet, miód i olej. Do suchych składników wlać mieszankę z olejem, zaczyn drożdżowy i roztrzepane jajka. Mieszając wszystko dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być dosyć sztywne, nie rozlewające się, podobnie jak gęsta śmietana (na pewno nie da się wziąć go w ręce). Ilość dodanej wody zależy od rodzajów mąk i skrobii (ja dodałam od razu całość i potem musiałam dosypać ok. 1 łyżki mąki). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozsmarować na nim ciasto tworząc okrąg o średnicy ok. 30cm (ciasto wyszło mi grube na ok. 1cm). Posmarować wierzch delikatnie oliwą. Wstawić do ciepłego wyłączonego pieca na 30-40 minut. Następnie wyciągnąć i ułożyć na cieście składniki (u nas było to chorizo, ser, pomidory, kurki i cebula). Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec pizzę przez ok. 20 minut lub w razie potrzeby dłużej. Smacznego! :)

Puszysta pizza bezglutenowa

Na powyższym zdjęciu starałam się uchwycić miękkość ciasta ;)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!