Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
wtorek, 28 września 2010

muffinki z jabłkami, rodzynkami i czekoladą

Prawie bym zapomniała o Dniu Jabłka, na szczęście w porę zdążyłam upiec babeczki. Jest to szybki przepis, a dla urozmaicenia dorzucone rodzynki i czekolada. Z podanych proporcji wyszło mi 12 muffinek (z foremek mniejszych niż blacha na muffinki) i 3 z kokilek.

W jednej misce mieszamy składniki suche:

  • 1.75 szklanki mąki
  • 0.8 szklanki cukru (pół na pół demerara i biały)
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść rodzynek
  • 4 paski czekolady posiekanej (pół na pół gorzka i mleczna)
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę

W drugiej misce mieszamy składniki mokre:

  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju

Następnie wlewamy płynne składniki do miski pierwszej i mieszamy wszystko. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 190° przez 20-25 minut. Studzimy na kratce, aczkolwiek ciepłe są równie dobre jak ostudzone ;)

muffinki z jabłkami, rodzynkami i czekoladą

poniedziałek, 27 września 2010

Obiad zainspirowany różnymi przepisami łączącymi kurczaka z owocami, nie ma konkretnego źródła. Wcześniej zamiast brzoskwiń użyłam dojrzałego mango, z którego utworzył się fajny sos. Tutaj dodałam jeszcze papaję z puszki, aczkolwiek jej nie polecam.

kurczak z brzoskwiniami i nektarynkami

Składniki na 3 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • nektarynki (dałam 2 duże)
  • brzoskwinie (dałam 4 małe)
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, curry)
  • 2 torebki ryżu

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wedle upodobania, usmażyć. Owoce obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Następnie dodać je do kurczaka i dusić pod przykryciem, aż puszczą sok i zmiękną (dolałam trochę wody, ponieważ sok z owoców za szybko mi odparował). Ryż ugotować według gustu (u mnie lekko klejący, ponieważ jedlismy pałeczkami).

piątek, 24 września 2010

Słodko-kwaśny dżem ze szczyptą przypraw korzennych. Brzoskwinie były niestety mało słodkie, a ja dużo cukru nie dodałam, więc kto nie lubi kwaskowych przetworów powinien bardziej dosłodzić.

dżem dyniowo-brzoskwiniowy

Proporcje dyni do brzoskwiń 1:1

  • 1kg obranej dyni
  • 1kg wypestkowanych i obranych brzoskwiń
  • sok z cytryny (około łyżeczki)
  • 6 łyżek cukru
  • przyprawy korzenne (po ćwierć łyżeczki imbiru, goździków, gałki muszkatołowej)

Dynię i brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z dużym dnem, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem. Zostawić na małym gazie pod przykryciem, aż owoce puszczą soki. Dusić dopóki dynia i brzoskwinie rozgotują się na mus, potem odparowywać do pożądanej konsystencji. Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoiczków, zapasteryzować (ja pasteryzowałam w piekarniku nagrzanym do 160° przez 20 min.).

czwartek, 23 września 2010

Tym oto wpisem witam wszystkich zainteresowanych czytaniem, oglądaniem, a może też wypróbowaniem przepisów. Poniższe wykonanie jest kompilacją wielu istniejących przepisów oraz porad do ciast drożdżowych. Nie wiem czy to wina wykorzystania samych żółtek, że ciasto rozlazło się na boki, ale pomimo tego jest bardzo smaczne i mięciutkie z chrupiącą skórką. Myślę, że to ciasto znakomicie nadawałoby się na placek z owocami.

chałka

Proporcje na dwie duże chałki:

  • 400g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę i cukier, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, żółtka z cukrem, masło i ekstrakt. Wyrabiać ciasto kilka minut, a następnie zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrabiać, aż przestanie się kleić do rąk (wyrabiałam metodą Richarda Bertineta, opisaną u Tatter). Następnie podzielić ciasto na dwie części, a te z kolei na trzy. Zapleść chałki i zostawić na blasze do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec przez 30 minut w 180°.

chałka

Tagi: drożdże
20:09, dwa.demonki , Drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!