Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
niedziela, 11 sierpnia 2013

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Pyszny sernik ze świeżymi brzoskwiniami. Ma bardzo smaczną kremową konsystencję. Proporcje opierałam na przepisie ze Sweet Art, ale dostosowałam do własnych potrzeb.

Spód (blaszka 27x23cm):

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (kukurydziana, ryżowa, skrobia ziemniaczana)
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 100g masła
  • 0.5 łyżeczki gumy guar/ksantanowej (jeśli nie ma w mące)
  • sól

Masa serowa:

  • 1kg sera tłustego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150g serka homogenizowanego (opcjonalnie)
  • ok. 500g brzoskwiń (przed obraniem)
  • ekstrakt waniliowy

Beza:

  • 4 białka
  • 0.5 szklanki cukru pudru

Składniki na spód ugnieść na jednolitą masę. Rozprowadzić na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 minut w 200°C.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem oraz skrobią ziemniaczaną. Dodać ser i serek homogenizowany (dodałam, ponieważ masa wydawała się zbyt zwarta) oraz ekstrakt. Całość zmiksować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na masę serową. Piec 1h w 160°C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!