Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Oryginalnie lody mangowe od Manjuli troszkę przerobiłam chcąc zwiększyć ich ilość i trochę zredukować zawartość tłuszczu dodając mleko. Miałam tylko jedno mango, więc dorzuciłam nektarynki. W rezultacie przepis mocno odbiegł od oryginalnego.

Lody z mango i nektarynek

Część masy lodowej mroziłam w osobnych pojemniczkach, a resztę w pudełku. O ile te pierwsze je się wygodnie, to te drugie na razie nadal siedzą w pudełku, bo są za twarde, żeby je ładnie wyciągnąć, a nie chciałam ich rozmrażać. Lody smakują ciekawie... marchewkowo :) Może kiedyś spróbuję jeszcze raz, ale z większą zawartością mango.

Przepis (wyszło 6 lodów na patyku oraz pudełko 800ml):

  • 1 mango
  • 2 nektarynki
  • 2 kubeczki śmietanki kremówki (po 200ml)
  • 200ml mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Mango pokroić na kawałki (tu jest pokazane jak to najlepiej zrobić), obrać i pokroić nektarynki. Wymieszać skrobię z 4 łyżkami wody. Zagotować mleko, śmietankę razem z cukrem i rozpuszczoną skrobią, mieszać, a następnie zostawić do ostygnięcia. Zmiksować mango, nektarynki i sok z cytryny na gładką masę. Wymieszać z ostudzoną masą mleczno-śmietanową. Schłodzić masę w lodówce przez kilka godzin. Ukręcić lody w maszynie lub przy pomocy miksera.

Lody z mango i nektarynek

Lody dodaję do akcji Z widelcem po Azji

środa, 10 sierpnia 2011

Gajar ka Halwa

Deser pendżabski składający się głównie z marchwi i mleka. Dodatek kardamonu daje przyjemny aromat. Bardzo mi posmakował i myślę, że niejadki nie lubiące warzyw też mogą go polubić :) Przepis od Manjuli. Robiłam z połowy składników, ale dałam mniej cukru, ponieważ marchewki są dość słodkie.

Przepis:

  • szklanka startej marchwi
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 0.25 łyżeczki mielonego kardamonu (u mnie z 2 ziaren)
  • orzechy do ozdobienia (dałam migdały)

Roztopić masło w rondelku, dodać marchewkę i smażyć kilka minut, aż marchew stanie się miękka. W tym samym czasie zagotować mleko, mieszać uważając żeby się nie przypaliło, redukując jego ilość. Do marchwi wlać mleko i gotować do wyparowania płynu. Następnie dodać cukier i kardamon, smażyć jeszcze przez 3-4 minuty aż masa stanie się bardziej zwarta. Przełożyć do naczynia i udekorować orzechami. Zjadać na ciepło.

Gajar ka Halwa

Deser dodaję do akcji Z widelcem po Azji oraz Warzywa w słodyczach

środa, 03 sierpnia 2011

Tradycyjny deser indyjski wykonany jedynie z kilku składników. Mleko ścina się sokiem z cytryny tworząc ser (paneer). Bardzo podobne do "milk cake" jest kalakand, różni się sposobem wykonania, aczkolwiek nazwa ta bywa czasami używana zamiennie. Milk cake powinno być trójkolorowe, tak jak pokazano tutaj. Autorka przepisu, którego używam pisze, że nie udało jej się jeszcze wykonać tak wyglądającego deseru. Podobno ciasta musi być na tyle dużo, żeby miało kilka centymetrów grubości (dokładniejszy opis w komentarzach na stronie Making of Milk Cake).  Oryginalny przepis znajduje się na stronie Manjula's Kitchen. Filmik jest bardzo pomocny w przygotowywaniu deseru.

Milk cake

Deser jest bardzo słodki. Jak na początkową objętość składników, końcowy produkt jest małych rozmiarów. Może to i lepiej, przynajmniej nie można zjeść go za dużo. Mężowi w smaku przypomina mleko w proszku ;) Ja wykonywałam go z 1/3 proporcji. Ja włożyłam masę do miseczki, z której po ostygnięciu ją wyciągnęłam, jednak łatwiej uformować ją od razu na talerzyku.

Przepis:

  • 6 szklanek pełnego mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu (na filmie widać, że chyba jest go więcej)
  • 2 łyżki ghee lub masła
  • siekane pistacje na wykończenie (nie miałam)

W dużym garnku lub wysokiej patelni podgrzać mleko i gotować 2-3 minut. Nadal gotując, dodać część soku z cytryny, wymieszać z mlekiem, sprawdzić czy mleko zaczęło koagulować (na filmiku jest to dokładnie pokazane). Jeśli nie stopniowo dolewać soku i sprawdzać czy z mleka zaczął wyodrębniać się ser, jednak nie należy dopuścić do całkowitego oddzielenia się serwatki. Nie trzeba zużywać całej ilości soku. Następnie gotować przez 5 minut, potem odlać 1.5 szklanki serwatki przez sitko, ser dodać z powrotem do garnka. Gotować nadal mieszając od czasu do czasu, do odparowania serwatki, ok. 15-20 minut. Konsystencja masy będzie ziarnista. Dodać cukier, kardamon i masło/ghee. Podgrzewać ciągle mieszając przez ok. 5 minut, aż masa stanie się spójna. Następnie zmniejszyć ogień i dalej podgrzewać, aż stanie się złocista, lekko ściemnieje. Przełożyć masę na talerz, uformować w kwadrat o grubości 2-3cm i udekorować pistacjami. Zostawić do ostudzenia na ok. godzinę, następnie pokroić w kwadraty.

Deser może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez kilka dni (a pewnie nawet dłużej).

Milk cake

Milk Cake dodaję do akcji Z widelcem po Azji.

22:47, dwa.demonki , Desery
Link Komentarze (4) »
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!