Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
sobota, 28 lipca 2012

Piszę typu, gdyż z oryginalnym pewnie ma niewiele wspólnego. Nie ten ryż co trzeba, warzywa, jakie były pod ręką, brak szafranu... Ale efekt końcowy i tak był wyśmienity. Jedyne co bym zmieniła to zamiast udek kurczaka, użyłabym pokrojonej w kawałki piersi. Udka mi się nie dopiekły, ponieważ z braku odpowiedniej wielkości patelni, musiałam wyciągnąć je wcześniej zamiast gotować z pozostałymi składnikami... Wzorowałam się na przepisie z Kalejdoskopu kulinarnego.

Paella z kurczakiem

Przepis (3-4 porcji):

  • 2 nogi z kurczaka (ok. 500g) (sugeruję jednak piersi pokrojone w kostkę)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • żółta cukinia
  • 2 pomidory
  • szklanka bulionu
  • 0.5 szklanki białego wina (użyłam tokaju)
  • 125g ryżu basmati (miałam woreczki po 62.5g)
  • sól, pieprz, papryka, chili
  • olej do smażenia

Cebulę oraz czosnek drobno pokroić. Paprykę oraz cukinię pokroić w kostkę. Udka podsmażyć na oleju na dużej i głębokiej patelni1, aż skórka się zarumieni, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula lekko się podsmaży, dodać paprykę i cukinię, smażyć kilka minut. Następnie dodać ryż, chwilę podsmażyć, a potem zalać bulionem i winem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut mieszając co jakiś czas. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Po 20 minutach dodać pomidory, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i gotować dalej przez 10 minut.

1 Udka musiałam wyciągnąć i odstawić na bok, ponieważ reszta składników nie zmieściłaby mi się na patelni. Z tego powodu nie do końca dopiekły się w środku i musieliśmy je jeszcze raz smażyć osobno. Na końcu wrzuciłam je jeszcze do reszty na wierzch.

Deser jakich wiele na przeróżnych blogach. Prosty w wykonaniu, smaczny i bardzo sycący. W wielu przepisach używa się do niego mascarpone, jednak ja wykorzystałam twarożek śmietankowy, taki jak do sernika. Serek niestety był ciężki i wpadł do musu z kiwi, zamiast stanowić osobną warstwę ;)

Deser z kiwi

Zrobiłam tylko dwie porcje, ale za to bardzo duże i sugeruję, żeby robić jednak mniejsze :) Inspirowane przepisem z Wypieków z pasją.

Przepis (2 duże lub 3-4 mniejsze porcje):

  • paczka (100g) herbatników (dla Męża użyłam bezglutenowych)
  • 6 owoców kiwi
  • 500g twarożku śmietankowego
  • cukier puder do smaku (dałam 2 łyżeczki do kiwi i 5-6 do serka)
  • 2 łyżeczki kakao

Kiwi obrać i zmiksować z cukrem, serek wymieszać z cukrem do smaku. Herbatniki pokruszyć. Do naczyń rozłożyć po równo połowę ciastek, serek, mus z kiwi, serek. Resztę ciastek wymieszać z kakao i nałożyć na wierzch.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!