Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
poniedziałek, 24 czerwca 2013

Torcik na dwie okazje, Dzień Ojca oraz imieniny mojej Mamy :) Bezglutenowy ;)

Tort truskawkowy

Biszkopt kakaowy "rzucany" (z przepisu Dorotuś, tortownica o średnicy 20cm):

  • 5 jajek
  • 0.75 szklanki cukru pudru
  • 0.33 szklanki kakao
  • 0.33 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.33 szklanki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodawać żółtka, ciągle ubijając. Na końcu wymieszać z suchymi składnikami - radzę przesiać całość do masy jajecznej (ja przesiałam najpierw, a następnie po trochu dodawałam do masy, mimo tego zostało trochę nierozmieszanych grudek). Spód tortownicy wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec przez 35-40 minut w 160°C. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto w formie z wysokości ok. 50cm. Zostawić w piekarniku do ostudzenia.

Biszkopt kakaowy

Krem:

  • 3 x 200g śmietany kremówki (użyłam 36%)
  • 250g serka mascarpone
  • ok. 0.5kg truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone. Truskawki pokroić w drobną kostkę. Podzielić krem na dwie części i do jednej wmieszać truskawki (podzieliłam najpierw na pół, następnie dodawałam kremu do masy truskawkowej, jeśli był potrzebny).

Wykonanie:

Biszkopt podzielić na 3-4 części. Każdy blat nasączyć (użyłam nalewki truskawkowej). Między kolejne blaty nakładać porcję kremu ok. 0.5cm. Częścią kremu bez truskawek obłożyć tort z wierzchu oraz boki, w miarę umiejętności udekorować ;)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!