Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
wtorek, 12 czerwca 2012

Pełnoziarnista chała maślana

Przepis z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Połowę zwykłej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Wykorzystałam tylko połowę porcji z przepisu, a chała i tak wyszła wielka. Kiedyś to były chały a nie chałki ;)

Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabiało oraz plotło. Chała wyszła puszysta i dzięki mące pełnoziarnistej może trochę zdrowsza? :) Składniki są wg książki, natomiast ciasto robiłam inaczej niż każe przepis.

Pełnoziarnista chała maślana

Przepis (na jedną wielką chałę):

  • 600g mąki pszennej (300g tortowej i 300g pełnoziarnistej)
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 2 jaja
  • 250ml mleka
  • 20g drożdży
  • łyżeczka soli

Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże oraz trochę mąki. Pracujący zaczyn wlać do reszty mąki wymieszanej z solą, dodać roztopione masło oraz jaja. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie zostawić je do wyrośnięcia na ok. 1-1.5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części (lub 3 jak kto woli). Z każdej części utoczyć wałek cieńszy na końcach, a grubszy na środku, długości ok. 30cm. Instrukcja plecenia chałki z czterech wałków znajduje się poniżej. Zaplecioną chałkę zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować mlekiem bądź roztrzepanym jajkiem (można posypać kruszonką, makiem lub innymi dodatkami). Piec w 180°C przez ok. 30 minut.

Chałka - warkocz

Tagi: drożdże
20:39, dwa.demonki , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
sobota, 02 czerwca 2012

Mąż mój bardzo lubi cynamonowe zwijane drożdżówki. Niestety odkąd jest na diecie bezglutenowej, może sobie na nie jedynie popatrzeć. Dlatego też postanowiłam wypróbować przepis Felluni na bułeczki zwane Sticky buns. Do tego celu wykorzystałam mieszankę mąki, którą zrobiłam do pizzy bezglutenowej, a ponieważ zabrakło mi trochę do 200g, dodałam jeszcze trochę mąki kukurydzianej i skrobii z tapioki.

Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki

Bezglutenowe ciasto drożdżowe przypomina raczej krucho-drożdżowe, nie jest puszyste jak pszenne. Mimo to ciasteczka wyszły bardzo dobre:) Nazywają się "klejące", ponieważ kładzie się je na warstwie cukru, miodu i dodatków (np. orzeszków, płatków migdałowych), która przy pieczeniu staje się słodką glazurą. Potem bułeczki wyciąga się do góry nogami i glazura jest na wierzchu :)

Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki

Przepis na ciasto (jak u Felluni z minimalnymi zmianami, piekłam w 20cm tortownicy):

  • 200g mąki bezglutenowej (dałam mieszankę jak na pizzę, miałam już w niej sól)
  • 100ml mleka
  • 40g cukru
  • 45ml oleju
  • 1 żółtko
  • 7g drożdży świeżych

Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiać kilka minut, zostawić w misce do wyrośnięcia (ciasto niewiele zwiększa swoją objętość w porównaniu do pszennego, zostawiłam na ok. 1h).

Nadzienie:

  • 30g cukru trzcinowego demerara
  • 1.5 łyżeczki cynamonu (lub ile kto lubi)

Glazura:

  • 30g masła
  • 40g cukru trzcinowego demerara (dałam mniej, może połowę)
  • 2 łyżki miodu (dałam łyżeczkę)
  • płatki migdałowe

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0.5cm. Najlepiej użyć matę silikonową, wygodniej się też je potem zwija. Wałkować można używając folii, posmarowanego olejem wałka lub po prostu rozsmarować łyżką lub palcami. Na cieście wysypać nadzienie. Zwinąć ciasto w roladę podnosząc jeden z boków maty silikonowej i ciągnąć w kierunku przeciwległego boku. Następnie przygotować formę - rozsmarować masło, posypać cukrem, polać miodem i wysypać płatki migdałowe lub posiekane orzechy.  Roladę pokroić na kawałki (8-10) i układać w formie. Zostawić do wyrośnięcia (moje niewiele urosło).  Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zaraz po upieczeniu formę nakryć talerzem i odwrócić, aby ciastka wypadły na talerz (uwaga na gorącą glazurę). Podawać lekko przestudzone.

Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!