Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
czwartek, 30 czerwca 2011

Pleśniak z rabarbarem bezglutenowy

Przepis ten sam co niedawno, ale z wykorzystaniem innej mieszanki mąk. Rabarbar również świetnie pasuje do tego ciasta z uwagi na swój kwaskowaty smak. Zrobiłam tym razem 2/3 porcji na mniejszą blaszkę. Podam parę spostrzeżeń, które zaobserowałam porównując ten wypiek z poprzednim.

Przepis taki jak tu.

  • Korzystałam tym razem z mieszanki mąk ze sklepu Marks & Spencer, również dodając gumę guar, ponieważ nie ma jej w mieszance.
  • Ciasto wyszło bardziej suche niż poprzednio, wydaje mi się, że porzeczki lepiej się nadają, ponieważ mają więcej soku i dodają ciastu wilgotności. Oczywiście wina może leżeć też po stronie mąk, będę próbowała wymieszać ją z innymi.
  • Im dłużej ciasto leżało w zamkniętym pojemniku tym było smaczniejsze, mniej suche.
środa, 29 czerwca 2011

Pyszny chleb bezglutenowy

Najlepszy jaki dotąd upiekłam, wcale się nie chwaląc. Jest to osąd mojego Męża, który dzielnie konsumuje wszystkie moje eksperymenty ;) Smakował on także znajomej, która jak się okazało również jest na diecie bezglutenowej. Tym razem chleb rósł tylko i wyłącznie na zakwasach. Przez ostatni czas, jakieś 2-3 miesiące, tylko je dokarmiałam, ponieważ nie miałam niestety czasu na wypieki. Wcześniej wspomagałam się drożdżami przy chlebach bezglutenowych, natomiast tym razem postanowiłam dać szansę zakwasom. Okazało się, że stały się bardzo silne i chlebek ładnie wyrósł :)

Zakwasy bezglutenowe

Moje zakwasy bezglutenowe mają już 8 miesięcy, jak widać dobrze im się powodzi. W programie "Atelier smaku", w cyklu z przepisami bezglutenowymi, była mowa o tym, że zakwas bg jest do niczego po max. tygodniu. Uważam to za totalną bzdurę. Moje zakwasy dokarmiam jak zwykłe i trzymam w lodówce, żyją i mają się dobrze :)

Przepis (foremka 24.5x10cm):

  • 200g zakwasu (po 100g ryżowego i kukurydzianego)
  • 300g mąki do wypieku ciemnego chleba (opisanej tu)
  • 50g mąki z brązowego ryżu
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki z górką mielonego siemienia lnianego
  • 0.25 łyżeczki gumy guar
  • 8g soli
  • szczypta cukru
  • łyżka oleju
  • 400ml + 2 łyżki wody (dodałam z uwagi na konsystencję ciasta)
  • uprażone pestki dyni i slonecznika

W misce wymieszać zakwasy z połową wody (200ml), tak aby nie było grudek. W osobnej misce wymieszać mąki, siemię, gumę guar, sól, cukier i pestki. Dodawać suche składniki do mieszanki zakwasowej w małych ilościach, dokładnie wszystko mieszając. Dodawać też pozostałą (200ml) wodę porcjami. Po wmieszaniu całej porcji suchych składników, stwierdziłam, że ciasto jest za suche, stąd te dwie dodatkowe łyżki wody. Na końcu dodać olej i całość wymieszać. Nałożyć do foremki, posmarować z wierzchu olejem i posypać nasionami. Zostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 4h). Piec 40 minut - 10min. w 230°C, 10min. w 200°C, 10min. 180°C, na ostatnie 10min. wyciągnąć z foremki. W trakcie pieczenia spryskiwać wodą wierzch chleba kilkakrotnie.

Pyszny chleb bezglutenowy

Chlebek piekłam w niedzielę, nie kruszy się, jest zwarty, ale nie zbity. Bardzo smaczny po odświeżeniu w tosterze lub na patelni.

piątek, 24 czerwca 2011

Zauważyłam, że przepis na to ciasto jest praktycznie wszędzie taki sam. Ja akurat dostałam go od koleżanki z liceum. Być może kładę warstwy nie w tej kolejności co większość, ale tak mi się podoba :) Użyłam mrożonych porzeczek i resztki agrestu, w ramach czyszczenia zamrażalnika. A ciasto robiłam dla Mamy na imieniny :) i dla Taty na Dzień Ojca :) oczywiście, żeby Mąż mógł również zjeść, była to wersja bezglutenowa.

Koleżanka robiła to ciasto z wiśniami, co też jest bardzo smaczne. Natomiast porzeczki dają kwaskowy akcent, świetnie komponujący się ze słodką piankowa warstwą. I mnie ta wersja chyba najbardziej odpowiada :)

Pleśniak bezglutenowy

Przepis (blacha prostokątna ok.24x36cm):

  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3 szklanki mąki (2 szkl. własnej mieszanki, 0.5 szkl. mąki kukurydzianej, 0.5 szkl. mąki sojowej)
  • 0.5 szklanki cukru
  • 200g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • kwaśne owoce lub kwaśny dżem (dałam mrożone porzeczki i agrest)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0.75 łyżeczki gumy guar (nie dodawałam do mieszanki)
  • 0.5 łyżeczki soli

W misce wymieszać mąki, sól, cukier i gumę guar. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka, utrzeć na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części (podzieliłam nierówno). Do mniejszej dodać kakao i schować do lodówki. Jasną część rozłożyć na przygotowanej blasze (wyłożyłam papierem). Na spodzie rozłożyć owoce/dżem, przykryć lekko 1/3 ciemnego ciasta. Ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozłożyć na cieście. Pianę posypać resztą ciemnego ciasta. Piec 40-45 minut w 180°C.

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Pizza bezglutenowa

Kolejne podejście w przyrządzaniu zjadliwego ciasta do pizzy bezglutenowej ;) Tym razem oparłam się na przepisie Kabki z nieznacznymi moimi zmianami. Ciasto wyszło smaczne, aczkolwiek strasznie wysuszył się jego spód, tak, że można było trzymać pół pizzy w ręce ;) Może to wina mąki przeze mnie użytej. Ale muszę powiedzieć, że brzegi nawet się zarumieniły :)

Przepis (pizza o średnicy 20cm dla 1-2 osób):

  • 15g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 50ml wody (na zaczyn)
  • łyżka oleju
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 60ml wody
  • 180g mąki (użyłam mieszanki z Marks & Spencer)
  • 0.25 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie)1

Zaczyn: drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. W misce wymieszać mąkę z solą i gumą guar. Dodać zaczyn drożdżowy, wodę, olej i wymieszać. Ciasto powinno być zwarte, nieklejące się. Ciasto rozprowadzić na blaszce wysmarowanej olejem (ja piekłam na papierze wysmarowanym olejem, ale spód zrobił się twardy, może przez papier?). Następnie posmarowałam wierzch ciasta olejem i zostawiłam na jakieś 10 minut. Posmarowałam sosem pomidorowym (pomidory przesmażone z cebulką i dodanym oregano). Rozłożyłam dodatki (ser, pieczarki, kiełbasa, papryka) i piekłam w 180°C przez ok. 25 minut.

Pizza bezglutenowa

1 Wykorzystana przeze mnie mieszanka nie ma gumy guar ani innych środków.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!