Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
piątek, 10 maja 2013

Piekłam już kilka razy czekokubki, ale za każdym razem wychodziły inaczej i efekt mnie nie zadowalał. Poszukałam więc innego przepisu na ciastko z płynnym wnętrzem. Wypróbowałam przepis z Poszukiwań Smaku i wyszło idealne :) Pyszne z lodami waniliowymi.

Czekoladowa lawa

Przepis (2 kokilki):

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 20g cukru (użyłam 1.5 łyżki cukru trzcinowego)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao (pominęłam)

Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Jajko roztrzepać i ubić z cukrem do jednolitej masy, dodać skrobię i wymieszać. Dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Wlać do kokilek wysmarowanych masłem. Piec przez ok. 10 minut w 180°C.

Czekoladowa lawa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!