Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
wtorek, 21 marca 2017

Magiczne ciasto, czyli jak z jednej masy o konsystencji zupy robią się trzy różne warstwy... Mnie niestety nie udało się osiągnąć warstw o równej grubości. Najgrubsza wyszła ta środkowa, ale ona najbardziej nam smakuje :) Przepis od bake&taste, oczywiście w wersji bezglutenowej.

Zrobiłam nawet ciasto z 1.5 porcji na takiej samej blasze, żeby ogólnie ciasto było wyższe, ale i tak warstwy nie był równe. Może masło było nie do końca ostudzone albo jajka za zimne?

Magiczne ciasto czekoladowe

Przepis (blacha 20x20cm):

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka wody
  • 150g cukru (użyłam demerara)
  • 125g masła, stopionego i ostudzonego
  • 65g mąki (skrobi ziemniaczanej)
  • 50g kakao
  • 500ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, ekstraktem i wodą, dodać masło i znowu wymieszać. Następnie dodawać przesianą mąkę z kakao i dalej ucierać. Powoli dolewać mleko i mieszać (uwaga może chlapać! ;) ) Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Pianę stopniowo dodawać do masy i mieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160°C przez ok. godzinę, a następnie zostawić w wyłączonym piekarniku przez godzinę, po czym wystudzić poza piekarnikiem. Po wystudzeniu trzymać ciasto w lodówce.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!