Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
sobota, 05 marca 2016

Proste, smaczne i efektowne ciasto. Biszkopt jest jak zwykle "rzucany", ten przepis nigdy mnie nie zawodzi. Krem już prostszy być nie może, to tylko dwa składniki :) Gdyby zrobić go więcej to można by zrobić tort.

Biszkopt z kremem chałwowym

Biszkopt kakaowy (tortownica o średnicy 20cm):

  • 4 jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 0.6 szklanki mąki (kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • czubata łyżka kakao
  • szczypta soli

Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodawać żółtka, ciągle ubijając. Po trochu dodawać przesianą mąkę z kakao, mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec przez 30 minut w 170°C. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto w formie z wysokości ok. 50cm - ja upuszczam 2-3 razy z wysokości 30cm. Zostawić do ostudzenia.

Krem chałwowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g chałwy

Chałwę pokruszyć i wymieszać widelcem z serkiem.

Dodatkowo dżem (użyłam jeżynowo-porzeczkowego).

Wykonanie:

Biszkopt przeciąć na dwa blaty. Posmarować oba od wewnątrz dżemem. Na jednej części rozsmarować krem, przykryć drugą. Schłodzić ciasto w lodówce.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!