Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
niedziela, 09 marca 2014

Szybkie, efektowne i pyszne danie. Wykorzystałam bezglutenowe ciasto francuskie.

Łosoś e szpinakiem w cieście francuskim

Przepis:

  • 400-500g fileta z łososia
  • 300g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • dwa płaty ciasta francuskiego bezglutenowego (używam ciasta z Balvitenu)
  • kilka plasterków żółtego sera
  • sól, pieprz

Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Szpinak podgrzać w garnku, dodać czosnek oraz sól i pieprz, odparować wodę, ostudzić. Oba płaty ciasta francuskiego rozwałkować na wielkość nieco większą od fileta. Łososia przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na pierwszym płacie ciasta. Na wierzch ryby nałożyć szpinak, następnie żółty ser. Drugi płat ciasta ponacinać na środku, nałożyć na wierzch fileta. Brzegi obu ciast skleić. Piec w 180°C przez 30-35 minut (do zrumienienia ciasta).

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!