Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
wtorek, 29 marca 2011

Znalazłam ostatnio w sklepie Balvitenu taką bezglutenową mąkę do wypieku ciemnego chleba niemieckiej firmy Mantler Mühle i postanowiłam ją wypróbować. Cena jest naprawdę przystępna i jak się okazało, chlebek też wyszedł smaczny. Na stronie tej firmy są również inne przepisy i zapewne kiedyś je przetestuję. W składzie jest mielone siemię lniane, jednak było ono w całości ;) Mieszanka ma już w sobie gumę guar, tak więc wystarczy dodać tylko sól, wodę, drożdże/zakwas, olej i ewentualne dodatki (ziarna) - jak przy zwykłym chlebie.

Chleb bezglutenowy ciemny

Po raz pierwszy udało mi się nie uzyskać białej wyschniętej skóry! :) Cała sztuczka polega na częstym spryskiwaniu skórki chleba wodą.. niestety wtedy nie będzie chrupiąca, ale wyschnięta nie jest smaczna.

Przepis (1 bochenek, foremka 24.5x10cm):

  • 500g mieszanki bezglutenowej
  • 500ml ciepłej wody
  • 10g drożdży
  • 10g soli
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru

Drożdże zasypałam cukrem i zalałam małą ilością wody, poczekałam aż się rozpuszczą (miałam zamrożone). Mąkę wymieszałam z solą, wlałam zaczyn drożdżowy oraz część wody. Mieszałam i stopniowo dolewałam resztę wody (myślałam, że nie trzeba jej będzie aż tyle, jednak na opakowaniu napisali prawdę;) ). Na końcu wymieszałam ciasto z olejem i przełożyłam do foremki. Wierzch posmarowałam odrobiną oleju i zakryłam folią, żeby nie wyschło. Zostawiłam do wyrośnięcia (podwojenia objętości - ok. 1h). Następnie piekłam w 210°C przez 30 minut, spryskując wodą obficie wierzch chleba co parę minut. Po 30min. wyciągnęłam z foremki i zostawiłam w wyłączonym już piekarniku na 10 minut.

poniedziałek, 14 marca 2011

Przepis zaczerpnięty od Liski i przerobiony nieco przeze mnie. Nie lubię słodzić wypieków z bananami, są one wg mnie wystarczająco słodkie. W zasadzie większość przepisów modyfikuję, jeśli chodzi o cukier. Ciacho wyszło bardzo smaczne (Narzeczony ciągle je podjadał ;) ) i sprężyste.

Ciasto bananowe z nutellą

Przepis (z moimi zmianami):

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 85g skrobi ziemniaczanej i 85g skrobi kukurydzianej
  • 75g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0.25 łyżeczki cynamonu
  • 2 kopiaste łyżki nutelli (lub roztopiona czekolada)

Banany rozdusić widelcem, wymieszać z masłem, rozbełtanym jajkiem i solą. Skrobie wymieszać z sodą, cukrem, cynamonem i dodawać do masy bananowej. Na końcu wmieszać nutellę. Przelać do foremki. Piec w 180°C przez 45 minut (najlepiej sprawdzać po 30 minutach co parę minut, u mnie po 45min. już zaczęło się lekko przypalać).

piątek, 04 marca 2011

Udało mi się zdobyć mąkę/skrobię z tapioki w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością :) Naczytałam się o jej wszechstronnym użyciu (np. tu), a często też jest używana w przepisach na zagranicznych stronach. Można ją ewentualnie zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, ale każda mąka/skrobia ma nieco inne właściwości.

Chleb bezglutenowy z tapioką

Chlebek rósł na samych zakwasach, dałam mu dużo czasu na rośnięcie - całą noc. Okazało się jednak, że to za dużo i wyrósł ponad miarę. Dzięki folii nie wyszedł mi z foremki, jednak ukrył w sobie wielką jamę, przypominająca wnętrze jaskini ;) Ten chleb jest wilgotniejszy od poprzedniego, może to za sprawą większej ilości siemienia albo oleju.. Będę to sprawdzać przy następnych wypiekach. W smaku jest naprawdę dobry, nie pozostawia na języku szorstkości, jak to się zdarza przy niektórych bezglutenowych wyrobach.

Chleb bezglutenowy z tapioką

Przepis (foremka 24.5x10cm):

  • 130g zakwasu bezglutenowego (po równo ryżowy i kukurydziany)
  • 350g mąk i skrobi (75g mąki z ryżu brązowego, 75g skrobi kukurydzianej, 100g skrobi z tapioki, 50g mąki gryczanej (BIO Babalscy), 50g mąki z prosa)
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego1
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 0.5 szklanki wrzątku
  • 220ml wody
  • 7g soli
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka (ok. 2g) gumy guar1
  • 2 łyżki oleju

Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Mąki i skrobie wymieszać z solą i gumą guar. Do zakwasów dodać ostudzone siemię, miód, wodę i wymieszać. Następnie partiami dodawać mąkę, mieszając do otrzymania gładkiej masy. Na końcu dodać olej, wymieszać, przełożyć do formy, w której będzie pieczony chleb. Ja w tym momencie posmarowałam wierzch ciasta olejem oraz zakryłam je folią posmarowaną olejem, żeby łatwiej było ją odwinąć w razie przyklejenia. Piec w temperaturze opadającej (od 230 do 200) ok. 40-50 minut (piekłam ok. 50 - chleb był miękki i wilgotny, po 30min. chciałam go odwrócić, ale spód był surowy). W trakcie pieczenia spryskiwałam z wierzchu wodą - zapobiega to tworzeniu się twardej skorupy.

1 Są odmienne zdania czy siemię może zastąpić gumę guar lub inny zagęstnik tego rodzaju. Ostatnio natrafiłam na post, gdzie autor opisuje właściwości obu produktów. Z jego doświadczeń wynika, że stosowanie obu zagęstniaczy znacznie wpływa na poprawę struktury ciasta.

wtorek, 01 marca 2011

Całkiem zjadliwe, ale mnie nie zadowalające. Może komuś się na coś przyda, jako baza do modyfikacji. Szukam po zagranicznych blogach różnorakich przepisów na bezglutenowe potrawy, ale najczęściej są tam wykorzystywane składniki u nas niedostępne (a zamawiając je przez internet straciłabym fortunę). Trzeba więc radzić sobie z tym co jest pod ręką.

Mieszanka mąk była robiona na wyczucie. To ogólnie była wielka improwizacja ;) Wcześniej używałam mąki gryczanej bio, a teraz miałam mąkę z Glutenexu. Ta pierwsza jest niestety droższa, ale druga za to wcale nie przypadła mi do gustu. Mimo jej małej ilości w cieście, zapach i smak gryki był mocny i po prostu mi przeszkadzał (mimo, że lubię kaszę gryczaną). Nie wiem jaki jest tego powód, może robią mąkę z kaszy palonej.. Ale raczej jej już nie bedę kupować.

Ciasto oprócz wyraźnego smaku gryki, wyszło chrupiące, nie kruszyło się, twarde były tylko brzegi, ale wyszło też sztywne.

Przepis na jedną pizzę o średnicy ok. 26cm:

  • 150g mieszanki mąk (50g skrobi kukurydzianej, 50g mąki ryżowej, 25g mąki gryczanej, 25g skrobi ziemniaczanej)
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego*
  • 0.5 szklanki wrzątku
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki gumy guar*
  • 1 łyżka oleju
  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę ciepłej wody

Siemię lniane zalać wrzątkiem, zostawić do ostygnięcia. Drożdże zasypać cukrem i zalać małą ilością ciepłej wody (żeby się rozpuściły). Mąki i skrobie wymieszać z solą i gumą guar. Wlać do nich rozpuszczone drożdże i siemię, mieszać do uzyskania gęstej masy, dolewając wody, jeśli ciasto jest za suche (dolałam 3-4 łyżeczki). Ciasto nie może rozlewać się na boki, ale nie będzie plastyczne jak z mąki pszennej. Na końcu wymieszać z łyżką oleju. Następnie rozsmarować ciasto 0.5 warstwą na papierze i zostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 40min.). Posmarowałam też je z wierzchu olejem, żeby nie wyschło. Po tym czasie nagrzać piekarnik, nałożyć ulubione składniki i piec ok. 15 minut.

* Możliwe, że używając siemienia, guma guar jest zbędna. Przeczytałam gdzieś, że siemię nadaje ciastu ciężkości. Spróbuję zrobić pizzę bez siemienia, natomiast w chlebie wydaje mi się, że dużo pomaga.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!