Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
niedziela, 17 listopada 2013

Kolejna rolada bezglutenowa, tym razem jasny biszkopt i czekoladowy krem, a do tego wiśnie.

Rolada z kremem czekoladowym i wiśniami

Przepis:

  • 4 jajka
  • 0.6 szklanki mąki (pół na pół kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać żółtka, ciągle ubijając. Mąkę przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylać na dużą blachę (standardową od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć (wierzchem do dołu) ciasto na ręcznik wysypany cukrem pudrem, zdjąć papier i zawinąć w ręcznik. Zostawić do ostudzenia.

Krem czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiśnie (z kompotu)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem. Dodać masę czekoladową i całość dokładnie zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę oraz wiśnie. Ciasto zwinąć i schłodzić.

piątek, 15 listopada 2013

Pierwsze podejście do rolady zakończyło się sukcesem :)

Na zamówienie Męża zrobiłam roladę bezglutenową z kremem mascarpone. Ciasto oparte na przepisie z bloga Relax Time. Nie użyłam proszku do pieczenia, ciasto ładnie wyrosło bez niego:)

Rolada kakaowa z brzoskwiniami

Przepis:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać żółtka, ciągle ubijając. Mąkę z kakao przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylać na dużą blachę (standardową od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć (wierzchem do dołu) ciasto na ręcznik wysypany cukrem pudrem, zdjąć papier i zawinąć w ręcznik. Zostawić do ostudzenia.

Masa mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżek cukru pudru
  • brzoskwinie, ok. pół puszki (lub inne owoce)

Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i całość zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone owoce i wymieszać. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę równo na całą powierzchnię. Zwinąć ciasto i schłodzić w lodówce.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!