Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
poniedziałek, 28 stycznia 2013

Prosty sernik z dodatkiem fig. Spód został zrobiony z pokruszonych pierniczków bezglutenowych, które zostały mi po eksperymentalnych wypiekach na święta :)

Sernik z figami

Użyłam tortownicy o średnicy 26cm, ale można mniejszej, ponieważ sernik wyszedł niski.

Spód:

  • ciasto kruche (np. z przepisu na mazurek)
  • lub pokruszone ciasteczka bezglutenowe wymieszane z masłem (robiłam na oko - masa musi się lepić)

Masa serowa:

  • 500g serka twarogowego (użyłam chudego Emilki firmy Mlekoma)
  • 250g mascarpone
  • 10 fig
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Tortownicę wysmarować masłem, a następnie wylepić spód i ewentualnie boki ciastem. Jajka lekko ubić z cukrem, dodać twarożek i mascarpone, wlać ekstrakt. Całość zmiksować na gładką masę. Wmieszać pokrojone figi. Masę wylać na spód. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku aż do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.

sobota, 12 stycznia 2013

Próbowałam już kilka razy zrobić pierniczki bezglutenowe. Niestety za każdym razem efekt nie był zadowalający. Ciastka albo były zbyt twarde albo sypkie. Chcąc jednak, żeby Mąż także miał pierniczki na Święta, nie poddałam się i dalej szukałam przepisów. W końcu znalazłam przepis na pierniczki, które udały się znakomicie! :)

Pierniczki bezglutenowe

Źródło przepisu na blogu Biblia Smaków. Zmieniłam tylko nieco proporcje mąk. Pierniczki są kruche, ale nie sypkie. Ładnie dają się formować. Przechowywane w zamkniętym pojemniku nadal pozostają kruche i pyszne :)

Przepis:

  • 140g cukru trzcinowego (dałam demerara)
  • 60g masła
  • 2 jajka
  • 85ml miodu (136g)
  • 350g mąki (100g gryczanej, 150g kukurydzianej, 100g amarantusowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (przygotowanej samodzielnie)
  • sól

W garnuszku podgrzać masło, cukier, miód i przyprawy. Jajka ubić lekko, dodać ciepłą masę miodową i wymieszać. Dodać mąki, sodę i sól. Całość wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h (po tym czasie moja masa nadal była miękka). Następnie partiami wałkować i wycinać pierniczki, dosyć mocno podsypując mąką (użyłam kukurydzianej). Piec ok. 8-10 minut w 170°C.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!