Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
niedziela, 02 stycznia 2011

mała pavlova

Mała, bo trochę większa niż mini, ale jest równie pyszna. Wyszły ciągnące w środku z kieszonką, w którą zapakowaliśmy śmietanę i owoce :) Następnym razem jednak trochę krócej będę je piec.

Przepis (5 bez o średnicy ok. 14cm) znaleziony u Dorotuś:

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (z braku octu winnego)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ubić białka na pianę, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i cukier puder małymi partiami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć 5 porcji masy, łyżeczką zrobić dołek w środku każdej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C. Piec przez 1 godzinę1. Zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.

Podawać z bitą śmietaną i owocami.

mała pavlova

1 Następnym razem upiekę krócej, ponieważ wydaje mi się, że bezy za bardzo wysuszyły się w środku.

mała pavlova

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!