Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
niedziela, 09 marca 2014

Szybkie, efektowne i pyszne danie. Wykorzystałam bezglutenowe ciasto francuskie.

Łosoś e szpinakiem w cieście francuskim

Przepis:

  • 400-500g fileta z łososia
  • 300g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • dwa płaty ciasta francuskiego bezglutenowego (używam ciasta z Balvitenu)
  • kilka plasterków żółtego sera
  • sól, pieprz

Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Szpinak podgrzać w garnku, dodać czosnek oraz sól i pieprz, odparować wodę, ostudzić. Oba płaty ciasta francuskiego rozwałkować na wielkość nieco większą od fileta. Łososia przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na pierwszym płacie ciasta. Na wierzch ryby nałożyć szpinak, następnie żółty ser. Drugi płat ciasta ponacinać na środku, nałożyć na wierzch fileta. Brzegi obu ciast skleić. Piec w 180°C przez 30-35 minut (do zrumienienia ciasta).

niedziela, 02 lutego 2014

Szukałam przepisów na miękki chleb na zagranicznych stronach i w zasadzie wszędzie w składzie były jajka. Ich dodatek dodaje pieczywu lekkości i sprężystości, o które trudno w wypiekach bezglutenowych.

Miękki chleb bezglutenowy

Przygotowany przeze mnie chlebek nie kruszy się i jest smaczny nawet bez podgrzewania. Zmniejszyłam również ilość gumy guar, żeby chleb nie był za twardy. Jeśli nie macie alergii na jajka to polecam ten przepis. Poza polepszeniem struktury ciasta, dostarczają nam również wartości odżywczych.

Przepis (proporcje na jeden bochenek, foremka 24.5x10cm):

  • 200g zakwasu (ryżowy, kukurydziany)
  • 10g drożdży
  • 400g mąki bg (np. 100g sojowej, 100g skrobii kukurydzianej, 100g skrobii ziemniaczanej, 50g mąki ryżowej, 50g mąki amarantusowej)
  • ok. 270ml wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki siemienia lnianego (używam mielonego)
  • 2 łyżki oleju
  • 0.5 łyżeczki gumy guar
  • 8g soli
  • 0.5 łyżeczki octu
  • dodatkowo pestki słonecznika, dyni

Zakwasy wymieszać z połową wody, dodać drożdże, zasypać je cukrem i odstawić, aby zaczęły pracować. Mielone siemię lniane zalać małą ilością wody. Wymieszać wszystkie mąki, skrobie, sól, gumę guar oraz pestki. Do zakwasów dodać olej, ocet, siemię, część wody oraz jajka, całość dokładnie zmiksować. Stopniowo dosypywać mąki, dolewając po trochu wody, aż do zużycia całej mąki, nie wlewać od razu całej wody. Ciasto powinno być luźne, w razie potrzeby dodać trochę wody (zależy to od rodzaju użytych mąk). Przełożyć ciasto do foremki, odstawić do wyrośnięcia. Piec 40-45 minut w temperaturze od 220°C do 180°C (co 10-15 minut ją obniżając). Na ostatnie 10 minut wyciągam chleb z foremki, żeby skórka równomiernie się przypiekła. W trakcie pieczenia spryskuję kilkukrotnie wnętrze piekarnika i chleb wodą.

Miękki chleb bezglutenowy

niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto na bazie mielonych orzechów, bez dodatku mąki. Pieczone odwrotnie (gruszki na spodzie, ciasto na wierzchu) sprawia, że owoce nie wysychają i ciasto pozostaje wilgotne. Brak mąki powoduje, że ciasto ma lekko 'klejącą' konsystencję brownie :) Pyszne zarówno na ciepło, jak i schłodzone.

Ciasto orzechowe z gruszkami

Przepis (blacha 24x28cm):

  • 160g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2.5 szklanki mielonych orzechów (u mnie włoskie)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 7-8 małych gruszek
  • płatki migdałowe
  • masło do wysmarowania spodu

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wysmarować cienką warstwą masła, posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. Gruszki poprzekrawać na pół, wykroić gniazda nasienne i ułożyć na przygotowanym wcześniej spodzie rozcięciem do dołu. Masło rozpuścić. Jajka ubić lekko z cukrem i szczyptą soli, dodać ekstrakt waniliowy i masło, wymieszać. Orzechy wymieszać z kakao, dodać do masy jajecznej, zmiksować na gładką masę. Ciasto wlać na gruszki. Piec w 170°C przez ok. 50-60 minut.

Ciasto orzechowe z gruszkami

piątek, 27 grudnia 2013

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki "zwykłe" (czyt. glutenowe) robię niezmienne z przepisu na pierniczki staropolskie leżakujące. Ciasto robię na początku listopada, a piekę 1-2 tygodnie przed Świętami. Pierniczki mają niezwykły aromat, szybko robią się miękkie. Dzięki kreatywności mojego brata, mamy m.in. piernikowego anioła (z sześciopakiem ;) ), Tweety'ego, Yodę, Harry'ego Pottera (bez różdżki) i smoka (który wcześniej był wiewiórką) :)

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Harry Potter bez różdżki ;)

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Ale za to Yoda ma miecz :)

Pierniczki staropolskie

Pierniczki wykrojone nowymi foremkami :)

Pierniczki staropolskie

 

Dla Męża oczywiście są pierniczki bezglutenowe, którymi została obwieszona choinka. Ponadto mamy pierwszy bezglutenowy piernikowy domek :)

Pierniczki bezglutenowe

Bezglutenowy piernikowy domek z Gwiazdorem :)

Pierniczki bezglutenowe



niedziela, 17 listopada 2013

Kolejna rolada bezglutenowa, tym razem jasny biszkopt i czekoladowy krem, a do tego wiśnie.

Rolada z kremem czekoladowym i wiśniami

Przepis:

  • 4 jajka
  • 0.6 szklanki mąki (pół na pół kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać żółtka, ciągle ubijając. Mąkę przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylać na dużą blachę (standardową od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć (wierzchem do dołu) ciasto na ręcznik wysypany cukrem pudrem, zdjąć papier i zawinąć w ręcznik. Zostawić do ostudzenia.

Krem czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiśnie (z kompotu)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem. Dodać masę czekoladową i całość dokładnie zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę oraz wiśnie. Ciasto zwinąć i schłodzić.

piątek, 15 listopada 2013

Pierwsze podejście do rolady zakończyło się sukcesem :)

Na zamówienie Męża zrobiłam roladę bezglutenową z kremem mascarpone. Ciasto oparte na przepisie z bloga Relax Time. Nie użyłam proszku do pieczenia, ciasto ładnie wyrosło bez niego:)

Rolada kakaowa z brzoskwiniami

Przepis:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać żółtka, ciągle ubijając. Mąkę z kakao przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylać na dużą blachę (standardową od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć (wierzchem do dołu) ciasto na ręcznik wysypany cukrem pudrem, zdjąć papier i zawinąć w ręcznik. Zostawić do ostudzenia.

Masa mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżek cukru pudru
  • brzoskwinie, ok. pół puszki (lub inne owoce)

Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i całość zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone owoce i wymieszać. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę równo na całą powierzchnię. Zwinąć ciasto i schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 02 września 2013

Bezglutenowe ciasto marchewkowe przełożone kwaskowymi powidłami agrestowymi, które przełamują słodki smak ciasta:) Przepis zaczerpnięty ze strony Betty Crocker z małymi modyfikacjami.

Ciasto marchewkowe z powidłami agrestowymi

Przepis (tortownica o średnicy 20cm):

  • 420g mąki bezglutenowej (np. mieszkanka kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej lub gotowa mieszanka)
  • 0.66 szklanki mleka
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobno startej marchewki (dałam 1.25 szklanki)
  • 0.66 szklanki cukru trzcinowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gumy guar lub ksantanowej (jeśli nie było w mące)
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • posiekane orzechy (opcjonalnie)
  • powidła do przełożenia

Zmiksować składniki ciasta, oprócz marchewki i orzechów, na gładką masę. Dodać marchewkę i orzechy, wmieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 40 minut. Po ostygnięciu przekroić ciasto na pół i przełożyć powidłami.

niedziela, 11 sierpnia 2013

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Pyszny sernik ze świeżymi brzoskwiniami. Ma bardzo smaczną kremową konsystencję. Proporcje opierałam na przepisie ze Sweet Art, ale dostosowałam do własnych potrzeb.

Spód (blaszka 27x23cm):

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (kukurydziana, ryżowa, skrobia ziemniaczana)
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 100g masła
  • 0.5 łyżeczki gumy guar/ksantanowej (jeśli nie ma w mące)
  • sól

Masa serowa:

  • 1kg sera tłustego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 150g serka homogenizowanego (opcjonalnie)
  • ok. 500g brzoskwiń (przed obraniem)
  • ekstrakt waniliowy

Beza:

  • 4 białka
  • 0.5 szklanki cukru pudru

Składniki na spód ugnieść na jednolitą masę. Rozprowadzić na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 minut w 200°C.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem oraz skrobią ziemniaczaną. Dodać ser i serek homogenizowany (dodałam, ponieważ masa wydawała się zbyt zwarta) oraz ekstrakt. Całość zmiksować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na masę serową. Piec 1h w 160°C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Torcik na dwie okazje, Dzień Ojca oraz imieniny mojej Mamy :) Bezglutenowy ;)

Tort truskawkowy

Biszkopt kakaowy "rzucany" (z przepisu Dorotuś, tortownica o średnicy 20cm):

  • 5 jajek
  • 0.75 szklanki cukru pudru
  • 0.33 szklanki kakao
  • 0.33 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0.33 szklanki skrobii ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodawać żółtka, ciągle ubijając. Na końcu wymieszać z suchymi składnikami - radzę przesiać całość do masy jajecznej (ja przesiałam najpierw, a następnie po trochu dodawałam do masy, mimo tego zostało trochę nierozmieszanych grudek). Spód tortownicy wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec przez 35-40 minut w 160°C. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto w formie z wysokości ok. 50cm. Zostawić w piekarniku do ostudzenia.

Biszkopt kakaowy

Krem:

  • 3 x 200g śmietany kremówki (użyłam 36%)
  • 250g serka mascarpone
  • ok. 0.5kg truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone. Truskawki pokroić w drobną kostkę. Podzielić krem na dwie części i do jednej wmieszać truskawki (podzieliłam najpierw na pół, następnie dodawałam kremu do masy truskawkowej, jeśli był potrzebny).

Wykonanie:

Biszkopt podzielić na 3-4 części. Każdy blat nasączyć (użyłam nalewki truskawkowej). Między kolejne blaty nakładać porcję kremu ok. 0.5cm. Częścią kremu bez truskawek obłożyć tort z wierzchu oraz boki, w miarę umiejętności udekorować ;)

piątek, 10 maja 2013

Piekłam już kilka razy czekokubki, ale za każdym razem wychodziły inaczej i efekt mnie nie zadowalał. Poszukałam więc innego przepisu na ciastko z płynnym wnętrzem. Wypróbowałam przepis z Poszukiwań Smaku i wyszło idealne :) Pyszne z lodami waniliowymi.

Czekoladowa lawa

Przepis (2 kokilki):

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 20g cukru (użyłam 1.5 łyżki cukru trzcinowego)
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao (pominęłam)

Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Jajko roztrzepać i ubić z cukrem do jednolitej masy, dodać skrobię i wymieszać. Dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Wlać do kokilek wysmarowanych masłem. Piec przez ok. 10 minut w 180°C.

Czekoladowa lawa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!