Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik straciatella z wiśniami

Sernik straciatella z wiśniami 

Pyszny kremowy sernik w wersji bezglutenowej (nie robiłam spodu). Minimum składników - maksimum smaku :) Nie jest niestety fotogeniczny, brak spodu spowodował, że trudno się go nakłada. Źródło ze strony tropiciele smaku z moimi modyfikacjami. Z oryginalnego przepisu zostały mi trzy białka, z których zrobiłam bezę na wierzch sernika :)

Przepis (blacha 20x20cm):

  • 1kg twarogu (24% tłuszczu)
  • 200g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 50g gorzkiej czekolady
  • łyżka soku z cytryny
  • ok. 150g mrożonych wiśni

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru pudru

Twaróg zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny, następnie dodać jajka i żółtka. Miksować krótko do połączenia składników. Dodać startą czekoladę. Masę serową wylać na blachę wyłożoną papierem. Na masę nałożyć wiśnie. Białka zmiksować na pianę z cukrem. Nałożyć na wierzch sernika. Piec w kąpieli wodnej1 przez ok. 1h w temp. 170°C (w trakcie pieczenia wyłączyłam górną grzałkę, żeby beza się nie spaliła). Po ostudzeniu schłodzić w lodówce.

Sernik straciatella z wiśniami

1 Forma do pieczenia w kąpieli wodnej musi być szczelna. Za pierwszym razem niestety źle zabezpieczyłam tortownicę i sernik trochę nasiąkł wodą. Za drugim razem użyłam już zwykłej blachy.

poniedziałek, 08 maja 2017, dwa.demonki

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!