Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto orzechowe z gruszkami

Ciasto na bazie mielonych orzechów, bez dodatku mąki. Pieczone odwrotnie (gruszki na spodzie, ciasto na wierzchu) sprawia, że owoce nie wysychają i ciasto pozostaje wilgotne. Brak mąki powoduje, że ciasto ma lekko 'klejącą' konsystencję brownie :) Pyszne zarówno na ciepło, jak i schłodzone.

Ciasto orzechowe z gruszkami

Przepis (blacha 24x28cm):

  • 160g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2.5 szklanki mielonych orzechów (u mnie włoskie)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 7-8 małych gruszek
  • płatki migdałowe
  • masło do wysmarowania spodu

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wysmarować cienką warstwą masła, posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. Gruszki poprzekrawać na pół, wykroić gniazda nasienne i ułożyć na przygotowanym wcześniej spodzie rozcięciem do dołu. Masło rozpuścić. Jajka ubić lekko z cukrem i szczyptą soli, dodać ekstrakt waniliowy i masło, wymieszać. Orzechy wymieszać z kakao, dodać do masy jajecznej, zmiksować na gładką masę. Ciasto wlać na gruszki. Piec w 170°C przez ok. 50-60 minut.

Ciasto orzechowe z gruszkami

niedziela, 26 stycznia 2014, dwa.demonki

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!