Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada kakaowa z brzoskwiniami

Pierwsze podejście do rolady zakończyło się sukcesem :)

Na zamówienie Męża zrobiłam roladę bezglutenową z kremem mascarpone. Ciasto oparte na przepisie z bloga Relax Time. Nie użyłam proszku do pieczenia, ciasto ładnie wyrosło bez niego:)

Rolada kakaowa z brzoskwiniami

Przepis:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać żółtka, ciągle ubijając. Mąkę z kakao przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylać na dużą blachę (standardową od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć (wierzchem do dołu) ciasto na ręcznik wysypany cukrem pudrem, zdjąć papier i zawinąć w ręcznik. Zostawić do ostudzenia.

Masa mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżek cukru pudru
  • brzoskwinie, ok. pół puszki (lub inne owoce)

Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i całość zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone owoce i wymieszać. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę równo na całą powierzchnię. Zwinąć ciasto i schłodzić w lodówce.

piątek, 15 listopada 2013, dwa.demonki

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/15 20:24:16
Bardzo zgrabnie zwinięta :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!