Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również do¶wiadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki bezglutenowe

Próbowałam już kilka razy zrobić pierniczki bezglutenowe. Niestety za każdym razem efekt nie był zadowalaj±cy. Ciastka albo były zbyt twarde albo sypkie. Chc±c jednak, żeby M±ż także miał pierniczki na ¦więta, nie poddałam się i dalej szukałam przepisów. W końcu znalazłam przepis na pierniczki, które udały się znakomicie! :)

Pierniczki bezglutenowe

¬ródło przepisu na blogu Biblia Smaków. Zmieniłam tylko nieco proporcje m±k. Pierniczki s± kruche, ale nie sypkie. Ładnie daj± się formować. Przechowywane w zamkniętym pojemniku nadal pozostaj± kruche i pyszne :)

Przepis:

  • 140g cukru trzcinowego (dałam demerara)
  • 60g masła
  • 2 jajka
  • 85ml miodu (136g)
  • 350g m±ki (100g gryczanej, 150g kukurydzianej, 100g amarantusowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (przygotowanej samodzielnie)
  • sól

W garnuszku podgrzać masło, cukier, miód i przyprawy. Jajka ubić lekko, dodać ciepł± masę miodow± i wymieszać. Dodać m±ki, sodę i sól. Cało¶ć wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h (po tym czasie moja masa nadal była miękka). Następnie partiami wałkować i wycinać pierniczki, dosyć mocno podsypuj±c m±k± (użyłam kukurydzianej). Piec ok. 8-10 minut w 170°C.

sobota, 12 stycznia 2013, dwa.demonki

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: ventaja, 78.10.244.*
2014/10/30 00:12:47
Witam,
W oryginalnym przepisie jest 450 g m±ki, u Pani jest 350 g m±ki. Czy to pomyłka i powinno być 450 g?
Pozdrawiam!
-
2014/10/31 17:53:41
Nie, to nie pomyłka, przepis dostosowałam do własnych potrzeb. W razie czego zawsze można trochę m±ki dosypać, konsystencja ciasta będzie zależna od rodzaju użytych m±k.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!