Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
Blog > Komentarze do wpisu

Staropolskie pierniczki Aganiok

Zaciekawił mnie fenomen pierniczków Aganiok, na które można natknąć się dosłownie wszędzie. Podobieństwo do piernika staropolskiego wydaje się nieprzypadkowe, w zasadzie to ten sam przepis, z którego jak widać z pozytywnym efektem można upiec i pierniczki. Chciałam dowiedzieć się czegoś na temat jego genezy. Szukałam, aż znalazłam odniesienie do książki z lat 80' opisane na forum gazeta.pl. Oczywiście nie mam zamiaru nikomu odejmować jego zasług w eksperymetowaniu z przepisem. Wszak ktoś musiał wpaść na pomysł upieczenia pierniczków zamiast piernika;) Musiałam jednak zaspokoić swoją ciekawość i przy okazji dzielę się tym co znalazłam.

Pierniczki staropolskie Aganiok

Partia tegorocznych pierniczków opiera się na wspomnianym przepisie Aganiok, ponieważ bardzo chciałam zrobić ciasto leżakujące. Wydawało mi się, że podany w przepisie kg mąki i szklanka, to o tę szklankę za dużo. Ciasto było już bardzo gęste, a skoro jeszcze miało zgęstnieć, to zastanawiałam się jak wyciągnę je z garnka.. Jednak po miesiącu leżakowania okazało się, że ciasto jest bardzo plastyczne i wdzięczne w wykrawaniu.

Pierniczki staropolskie Aganiok

Osobiście wolę pierniczki bez bakalii, więc ich nie dodałam. Natomiast ciasto jest po prostu przepyszne! O niebo lepsze od tych nieleżakujących, aromatyczne (może to również zasługa samodzielnie przygotowanej przyprawy;) ) i nawet po ostygnieciu miękkie.

Przepis:

  • 500g miodu
  • 1.75 szklanki cukru (1.25 muscovado i 0.5 demerara)
  • 250g masła
  • 1kg i 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 125ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • przyprawy*
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę przesiać. W garnuszku roztopić masło z miodem i cukrem, dodać przyprawy. W mleku rozpuścić sodę. Część mąki wymieszać z solą, kakao, jajami i mlekiem, a następnie wlać gorącą masę miodową. Mieszać dodając resztę mąki. Tak wyrobione ciasto przykryłam podziurkowaną folią i ręcznikiem bawełnianym, a następnie odstawiłam na miesiąc w chłodne miejsce.

* mój zestaw przypraw:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 0.5 łyżeczki kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
  • 10 goździków
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Goździki, pieprz i ziele podprażyć na patelni, zmielić lub utłuc w moździerzu, wymieszać z resztą przypraw.

Pierniczki staropolskie Aganiok

Po miesiącu leżakowania nadszedł czas pieczenia :) Wałkowałam cienko na ok. 2-5mm i wykrawałam pierniczki. Piekłam 9 minut w 180°C. Przyznam się, że surowe ciasto jest równie smaczne co upieczone :]

Pierniczki staropolskie Aganiok

Od dwóch lat robimy z Narzeczonym domki piernikowe, a więc w tym roku również nie mogło go zabraknąć. Niestety tym razem projektowałam domek sama. Ale może jeszcze się uda upiec jeden bezglutenowy. Poniżej elementy domku :)

Pierniczki staropolskie Aganiok

A na koniec radosna twórczość moja (z lewej) i brata (z prawej). Ciekawe co by na te piernikowe ludki psycholog powiedział... ;)

Pierniczki staropolskie Aganiok

niedziela, 05 grudnia 2010, dwa.demonki

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/05 22:39:19
Prześliczne, bardzo mi się podobają !:)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!