Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik pomarańczowy

Sernik pieczony dość dawno, na Święta Wielkanocne co prawda, ale niekoniecznie tylko na tę okazję. Jakoś tak wyszło, że nie zrobiłam zdjęcia po rozkrojeniu. Sernik wyglądał jak sernik;)  lekko pomarańczowy z widocznymi skórkami pomarańczowymi. Przepis z książki "Ciasta pikantne i słodkie" Michela Roux'a, zmodyfikowany przeze mnie w trakcie przygotowywania ze względu na konsystencję ciasta1. Piekłam w tortownicy o średnicy 26cm (w oryginale na 20cm).

Mimo odejścia od oryginału sernik był wilgotny i aromatyczny, wg mnie wyśmienity :) aczkolwiek powinnam jeszcze raz spróbować go zrobić bardziej trzymając się przepisu i metod pieczenia serników... (tu nie mam jeszcze doświadczenia - w zasadzie to był mój pierwszy sernik).

Spód (ciasto kruche, własne):

  • 180g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 50g cukru pudru
  • szczypta soli

Ze składników ugnieść gładkie ciasto, rozwałkować cienko, wylepić wysmarowaną tłuszczem formę, włożyć do lodówki na min. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Spód ponakłuwać, przykryć papierem i wysypać grochem. Piec 25 minut, następnie zdjąć papier i piec kolejne 5min. Odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa (podaję oryginał, a w nawiasach moje zmiany):

  • 4 pomarańcze (zużyłam 2 - otrzymałam z tego szklankę soku)
  • 350g białego sera (zamiast sera i twarożku - 1kg sera półtłustego mielonego)
  • 350g twarożku (j.w.)
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 175g drobnego cukru
  • 4 jajka (użyłam 3 jajka)
  • (+ 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej)

Zetrzeć skórkę z pomarańczy oraz wycisnąć z nich sok. Wymieszać ser, śmietanę, cukier i rozbełtane żółtka. Dodać sok i skórkę pomarańczową. Ubić białka na pianę, dodać do masy2. Na końcu dodawać mąkę ziemniaczaną, jeśli masa będzie za rzadka*. Masę wylać na upieczony spód, piec w 140-150°C przez ok 2h - do ścięcia masy3.

 

1 Moja masa była wręcz płynna... może pan Roux użył pomarańczy miniaturek, a może to ja się nie znam i to powinno tak wyglądać. W każdym razie ograniczyłam płyny (sok) i dodałam trochę mąki.

2 W oryginale ubić całe jajka na pianę.

3 W oryginale - piec 1.5h w 140°C, patyczek wbity w środek powinien być czysty. Z tego powodu mocno wydłużyłam czas pieczenia. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że sernik trzeba/można zostawić w wyłączonym piekarniku.

Na koniec zdjęcie, niekoniecznie oddające efekt końcowy..

Sernik pomarańczowy

Dołączam się do akcji Cytrusowego Tygodnia organizowanego przez Tatter.

sobota, 27 listopada 2010, dwa.demonki

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/28 00:00:54
mmm... sernik, do tego pomaranczowy... alez musi byc pyszny:)
-
2010/11/29 17:36:24
bardzo smaczny musi być ten Twój serniczek:)) mniam
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!