Wyniki eksperymentów kulinarnych pieczonych, gotowanych tudzież surowych, jak również doświadczenia w przygotowywaniu potraw bezglutenowych.
Blog > Komentarze do wpisu

Rogale z makiem

Rogale z makiem

Nie są to oryginalne rogale świętomarcińskie, a jedynie takie nasze improwizowane zamienniki. Te na zdjęciach są z drugiego podejścia, pierwsze były... ładniejsze;) a te się porozwijały, odstają im ogonki i ogólnie nie są zbyt ładne i "rogalowe", raczej bułki z makiem. Bratu najlepiej wychodziło zwijanie, a mama (bo to ona w większości nad nimi pracowała) jeszcze się musi doszkolić :)

Przepis na ciasto już wypróbowany wielokrotnie, zaczerpnięty od Dorotuś. Robiliśmy z 1.5 porcji - podaję 1 porcję:

  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 14g drożdży świeżych lub 7g suszonych (u nas świeże)
  • 70g cukru pudru
  • 50g miękkiego masła (roztopiliśmy)
  • 225ml ciepłego mleka
  • 1 jajko roztrzepane

Z 0.5 szkl. mleka, łyżeczki mąki i cukru oraz drożdży zrobić zaczyn, zostawić do podwojenia objętości. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść. Zostawić w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 1.5-2h do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Masa makowa (zużyliśmy może 2/3):

  • gotowa masa makowa z puszki (850g)
  • pół szklanki rodzynek
  • 150g marcepanu
  • kasza manna (żeby zagęścić masę)

Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia. Marcepan zmrozić w zamrażalniku, żeby łatwiej go było zetrzeć. Do masy makowej wsypać odcedzone rodzynki, zetrzeć marcepan, całość wymieszać. W razie potrzeby dodać kaszę mannę (masy gotowe są bardzo luźne).

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, nakładać masę i zwijać (przykładowe zdjęcia na CinCin, swoją drogą takie rogale też muszę kiedyś zrobić). Układać na blasze wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut, posmarować białkiem i piec w 200°C przez 20 minut.

Po ostudzeniu polukrować i posypać posiekanymi migdałami.

Rogale z makiem

czwartek, 11 listopada 2010, dwa.demonki
Tagi: mak drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/11 15:53:43
o, to tak jak u mnie - podrabiane, drożdżowe rogale na św. Marcina xd
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Akcja: Nie kradnij zdjęć!